Frank Jensen går, hvis han taber - Thorning-Schmidt vil have ham til at blive

Frank Jensen forlader Folketinget ved næste valg, hvis han ikke bliver formand for Socialdemokraterne. Hans modkandidat Helle Thorning-Schmidt opfordrer ham til at blive og kæmpe.

»Jeg tror selvfølgelig på, jeg vinder. Jeg vil kæmpe for det helt frem til den 12. april,« siger Frank Jensen, der samtidig gør det klar, at han ikke genopstiller, hvis han ikke bliver valgt til S-formand. Arkivfoto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske kamp om formandsposten bliver et politisk alt-eller-intet for Frank Jensen.

Den mangeårige socialdemokratiske kronprins vil nemlig forlade Christiansborg ved det næste folketingsvalg, hvis de socialdemokratiske medlemmer vælger Helle Thorning-Schmidt som formand ved partiets kommende urafstemning. Og han vil ikke vende tilbage.

»For mig er det nu eller aldrig. Det er nu, jeg kan blive partiets formand, det er også nu, jeg kan tabe det. Og der kommer ikke for mig en ny runde, hvor formandsposten vil være en mulighed. Det er også derfor, at jeg går ind i det her med den kraft, jeg nu gør,« siger Frank Jensen.

Han beskriver sin beslutning som »rent personlig«, men peger også på hensynet til partiet, der siden formandsopgøret i 1992 har været præget af fløjkampe mellem Poul Nyrup Rasmussens støtter og dem, der støttede Svend Auken. Det gjorde Frank Jensen.

»Det bedste jeg kan gøre for partiet, er at sige meget klart, at der bliver ikke nogen Frank Jensen-fløj, når det her er overstået. Jeg vil hjælpe mit parti. Det vil jeg også gøre, når den her valgperiode udløber, men det bliver uden for Christiansborg,« siger Frank Jensen, der efter 17 år på Christiansborg forudser, at han ville komme under konstant mistanke for illoyalitet, hvis han forsatte efter et nederlag.

»Hvis jeg taber, ville jeg komme under konstant overvågning for, om jeg var loyal over for Helle. Det ville jeg være uden problemer. Det har jeg været over for alle de formænd, jeg har tjent. Lige fra Anker Jørgensen, og siden Svend, Poul og Mogens. Men jeg ved også, at lykkes det ikke at vinde, vil der være meget fokus på det felt,« forklarer han.

Frank Jensens modkandidat, Helle Thorning-Schmidt, kalder det et »en voldsom udmelding« og opfordrer Frank Jensen til at ændre holdning.

»Jeg synes, han skal blive og kæmpe sammen med os andre for at vælte VK-regeringen. Personligt vil jeg hellere true med at blive end med at gå. Jeg ved ikke, om det ændrer valgkampen, men jeg synes, det er vigtigt, at vi sammen tager den udfordring op,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Derimod kan gruppeformand Pia Gjellerup godt forstå Frank Jensen.

»Jeg mener, det er et signal fra Frank Jensen om, at alle har et meget stort ansvar for at bidrage til, at det bliver en klar løsning. Og det er et ansvar, der er blevet skærpet gennem en række formandsskifter,« siger Pia Gjellerup.

Socialdemokraternes gruppeformand tilføjer:

»Hvis man bliver bedømt skævt på sine handlinger, tjener man både sig selv og sit parti ved ikke at være den skæve brik på brættet«.

Frank Jensen, der har taget beslutningen sammen med sin familie, kalder sig »afklaret«, men har ikke besluttet, hvad han i givet fald vil beskæftige sig med. Indland side 3