Frås med dyre kuglepenne og middage: KL vil alligevel kulegrave sagen

Mont Blanc-kuglepenne for 90.000, privat weekendophold og dyre middage skal nu undersøges af Kammeradvokaten.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen i Kommunernes Landsforening (KL) sætter en advokatundersøgelse i gang af en meget omtalt sag om overforbrug hos en tidligere ansat. Også direktionens efterfølgende håndtering af sagen skal undersøges.

På et bestyrelsesmøde i september nedstemte bestyrelsen ellers et forslag om at lade et uvildigt revisionsfirma kulegrave sagerne.

Der blev eksempelvis købt Mont Blanc-kuglepenne for 90.000 kroner og lejet tre sommerhuse på Bornholm i forbindelse med Folkemødet for 30.000 kroner.

»Vi havde meget gerne været sagerne foruden. Hele bestyrelsen er enig om, at vi synes, det er uacceptabelt, at man har gjort den slags. Det tog for lang tid at opdage, at nogle medarbejdere gjorde sådan,« siger KL-formand Martin Damm.

Indtil videre er en tidligere chef politianmeldt, mens en vicekontorchef er fyret.

Flere eksperter rejste i TV2-dokumentaren kritik af både administrerende direktør Kristian Wendelboes rolle og af KL-bestyrelsens håndtering af sagen.

På mødet i september stemte Martin Damm og en række borgerlige politikere ellers imod en uvildig undersøgelse fra et revisionsfirma. De mente ikke, at det »ville give mening at bruge penge på«.

Men da forslaget om en advokatundersøgelse kom på bordet til mødet torsdag, stemte bestyrelsen enstemmigt for.

»Den kan bruges til at blive klogere på selve forløbet. Vi får tjekket op på, om de ændrede administrative rutiner, vi har indført, er tilstrækkelige til at opfange, hvis nogen gør noget, de ikke skal,« siger Martin Damm.

Undersøgelsen skal blandt andet se på direktionens håndtering af sagen, den tidligere medarbejders samt bestyrelsens rolle. Det skal også undersøges, om der er iværksat tilstrækkelige initiativer for at undgå nye sager af samme type.

Ifølge TV2's oplysninger blev direktionen i KL bekendt med den højtstående medarbejders misbrug allerede i 2013. Her skulle den mistænkte have taget to computere fra KL og givet dem til sine børn.

Der har også været udgifter til skattefri kørselsgodtgørelse for 257.000 og hotelophold rundt omkring i Europa for 51.000.

/ritzau/