Fra Sydhavnen til Aalborg: Endnu et dansk universitet er nu med i den akademiske verdenselite

Med en plads som nummer 194 på listen over verdens 200 bedste universiteter er Aalborg Universitet nu med i en ganske særlig klub af universiteter.

De er glade på Aalborg Universitet, hvorfra billedet stammer. Universitetet er netop kommet på en prestigefyldt top-200-liste over verdens bedste universiteter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Københavns Universitet (KU) er på listen. Det samme er de i Aarhus og på DTU, og nu kan også Aalborg Universitet (AAU) prale af at være blandt de 200 bedste universiteter i verden.

Det drejer sig om Times Higher Educations prestigefyldte »World University Rankings 2019«, hvor de enkelte universiteter bliver bedømt på en lang række områder såsom undervisning, forskning, internationalt udsyn, omdømme og citationer i videnskabelige tidsskrifter.

Placeringen på listen bliver betragtet som vigtig blandt universiteterne, fordi den bliver bemærket, er kendt verden over og dermed med til at gøre de enkelte universiteter interessante i udlandet.

  • AAU kommer i år ind som nummer 194 på top-200
  • KU ligger nummer 116 (mod 109 sidste år) på top-200
  • Aarhus Universitet ligger nummer 123 (mod 109 sidste år) på top-200
  • DTU ligger nummer 163 (mod 153 sidste år) på top-200

Rektor på AAU Per Michael Johansen er ikke i tvivl om, at Times Higher Educations liste – eller ranking – er en af de vigtigste i verden.

Rektor på AAU, Per Michael Johansen

»Vi kommer ind i en særlig klub af danske universiteter«


»Man kan som universitet mærke, når man flytter sig op ad listen. Opmærksomheden stiger i det politiske system og embedsværket – man stiger i anseelse, og man bliver eksponeret for fonde,« siger Per Michael Johansen og tilføjer:

»Vi kommer ind i en særlig klub af danske universiteter. KU er 500 år gammelt, Aarhus er 90 år, DTU har også en lang historie, og nu er der så os med 44 år.«

Rektoren fortæller, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvordan rankingen påvirker AAUs bundlinje, men at Aalborg bliver mere lækker af eksponeringen, er han ikke i tvivl om. Per Michael Johansen henviser til, hvordan AAU tidligere i år i en rapport fra amerikanske MIT blev udnævnt til at udbyde de bedste ingeniøruddannelser i Europa.

»For mange af de selvbetalende studerende fra ikke mindst Asien betyder det rigtigt meget, at et universitet er ranket,« forklarer Per Michael Johansen.

Alene på Campus København i Sydhavnen har AAU flere end 3.100 studerende.

Ifølge AAUs rektor gør det en stor forskel for universiteter at komme i top-200 på Times Higher Educations rangliste. Det betyder nemlig, at de bliver vurderet og placeret enkeltvis.

Kommer de ikke i top-200, bliver de placeret gruppevis. Derfor er eksempelvis CBS ranket fra 201-250 på listen.

Listens topfem udgøres af:

  • 1. University of Oxford
  • 2. University of Cambridge
  • 3. Stanford University
  • 4. MIT (Massachusetts Institute of Technology)
  • 5. California Institute of Technology