»Fra starten har jeg tænkt på ham som mit barn«

For to år siden blev 48-årige Lisbeth Rasmussen efter mange forgæves forsøg gravid. Et »trylleæg« hjalp Gabriel på snart to år til verden.

Lisbeth Rasmussen har fået sønnen Gabriel med donoræg. Ny forskning der viser, at en rugemor som Lisbeth faktisk påvirker sit barn genetisk mere end hidtil antaget. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Gabriel på snart to år har en bog, som forklarer hans tilblivelse. Ved siden af hans mor og far optræder donoren Mia, der gav Lisbeth Rasmussen og hendes kæreste Jeff Joseph et »trylleæg«. Det trylleæg betød sammen med sæd fra Jeff, at Gabriel kunne vokse i Lisbeths livmoder. Uden Mia var Lisbeth med andre ord aldrig blevet mor til Gabriel.

Men Gabriel var heller aldrig blevet til den dreng, han er i dag, uden Lisbeth, viser ny forskning. For kvinder, der modtager donoræg, sætter et biologisk præg på deres børn, selv om de ikke selv leverer det egentlige arvemateriale.

Den nye viden kalder Lisbeth Rasmussen for »spændende«, selvom den ikke ændrer ved hendes følelse af samhørighed og tilknytning til sin søn.

»Fra starten har jeg tænkt på ham som mit barn,« siger Lisbeth Rasmussen og uddyber:

»Måske har min krop valgt, hvilke gener der skulle skrues op og ned for, og han har på den måde fået noget af mig. For nogle kvinder betyder det rigtig meget. For mig betyder det lidt mindre. Men det er da bestemt rart at tænke på, at han har fået noget fra mig.«

Ti års forsøg på at blive forældre

I ti år forsøgte hun og hendes mand at blive forældre. Først hjemme i privaten og siden da i privat sundhedsregi.

Drømmen om børn har kostet en del penge, og efter de første 250.000 kroner var brugt, stoppede Lisbeth Rasmussen og hendes kæreste med at tælle. Lisbeth Rasmussens problem er, at hendes immunforsvar er for aggressivt, og hendes egne æg ikke fik lov til at sætte sig fast i livmoderen. Efter en tid blev hendes ægceller også for gamle.

Mens nogle kvinder vil se det som en positiv nyhed, at de har præget et barn biologisk, vækker det også en snert af bekymring hos Lisbeth Rasmussen. For graviditeten var præget af angst. Hendes største frygt var at abortere sit tryllebarn.

»Jeg var meget nervøs og stresset. Jeg tænker på, om det har påvirket min graviditet negativt. Heldigvis er Gabriel en rask, sund og frisk dreng, så jeg prøver at skubbe de negative tanker væk.«