Fra skrot til slot: Forvandlet betonklods på Frederiksberg vinder Renoverprisen

Længe har forbipasserende og beboere i »Ørsteds Haver« kigget på en grå, grim facade. Nu er den blevet renoveret og har fået en pris.

Beboerne stod over for en dyr renovering, da svalegangene var blevet beskadiget af regnvand. Men i stedet for blot at reparere på det gamle, transformerede de bygnignen. Se efterbillederne i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Martin Toft Burchardi Bendtsen/Arkitekturbilleder.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beboerne kaldte selv bygningen for Frederiksbergs grimmeste. Det var en betonklods lige ud til den trafikerede vej H.C. Ørsteds Vej.

Men et renoveringsprojekt har forvandlet facaden, og bygningen har i den forbindelse ændret navn til »Ørsteds Haver«.

I torsdags kunne ejendommen kalde sig »Danmarks bedste renovering«.

Bygningen har nemlig vundet Renoverprisen 2021, hvor en jury udvalgte seks nominerede blandt en lang række bygninger over hele landet, hvorefter 70 udvalgte arkitekter, ingeniører og bygherrer fra branchen stemte om det bedste projekt.

Formanden for Renoverprisens nomineringsudvalg, Karen Mosbech, udtaler, at Ørsteds Haver var oppe imod et stærk felt, men havde fortjent at vinde.

»Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi,« siger hun i pressemeddelelsen.

Hun håber, at andre folk vil lade sig inspirere af renoveringen.

Projektet krævede enstemmighed i stor ejerforening

Beboerne i Ørsteds Have døjede med regn på de åbne svalegange samt støj fra trafikeret vej og stod alligevel til en gennemgribende renovering.

Ejerforeningens formand, Thomas Conradsen, er glad for prisen efter knapt ti års arbejde for at få byggeriet gennemført. Blandt andet krævede projektet enstemmighed i den 43 lejligheder store ejerforening foruden en række sværdslag for at få et tillæg til lokalplanen gennemført hos kommunen.

Det var ligeledes bestyrelsen i ejerforeningen, der stod for årelange forhandlinger med Salling Groups entreprenører, Amstrup & Baggesen, der ønskede at bygge en Netto i bygningens stueplan.

»Når man ser på de øvrige nominerede, følte vi os som gevaldige underdogs. Men det er fantastisk at få sådan en anerkendelse for et projekt, som ingen troede på, ville lykkes. Vores bygning er som den grimme ælling, der er blevet til en smuk svane. Men vi kalder den bare for Ørsteds Haver,« sagde han under prisoverrækkelsen.

Renoveringen, der udelukkende er finansieret af ejerforeningen og Salling Group, er tegnet af arkitektfirmaet Tegnestuen LOKAL.

Læs Holger Dahls femstjernede arkitekturanmeldelse af Ørsteds Haver her. Og se billederne af renoveringen herunder:

Salling Group købte sig ind i bygningen mod et tilskud til renoveringen af facaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Tegnestuen LOKAL.
På ydersiden af svalegangen er der indrettet glasinddækkede terrasser. Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, har tidligere givet Ørsteds Haver fem stjerner i en anmeldelse i avisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Thomas Rockall Muus.

Svalegangen er blevet erstattet med altangange, hvor beboerne kan opholde sig og komme hinanden ved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Thomas Rockall Muus.