Fra på mandag ophører en stor restriktion: Tidligere SSI-direktør kalder det »tåbeligt« og »en fejl«

Kravet om mundbind bliver lempet for hurtigt, mener forhenværende direktør i SSI, da det udsætter medarbejdere i blandt andet dagligvarebutikker for unødig risiko. Andre eksperter har imidlertid talt positivt om lempelsen.

 
Efter at have forhandlet det meste af natten er stort set alle partier i Folketinget blevet enige om en række lempelser af coronarestriktionerne de kommende måneder. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mandag 14. juni er det muligt at smide det omstridte mundbind i næsten alle henseender.

Kravet om mundbind og visir »ophæves alle steder på nær i den kollektive trafik med videre, når man ikke sidder ned«, står der i den endelige aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier i nat indgik.

Forhenværende direktør i Statens Serum Institut (SSI) Nils Strandberg Pedersen har under hele pandemien opfordret til tilbageholdenhed med at udfase restriktioner for hurtigt. Og trods fornuftige takter i den nye genåbningsaftale sker frafaldet af mundbindskravet netop for hurtigt, mener han.

»Det, synes jeg, er forkert«

»Når man ikke har mundbind på i butikkerne, udsætter man altså nogle af de butiksansatte for en risiko. Det er nogle mennesker, der bare passer deres job, og de skal beskyttes, fordi de er unge mennesker mange af dem og ikke er vaccineret endnu,« siger han:

»Det synes jeg er forkert. I det omfang, at man udsætter dem, som passer deres job, for en risiko, er det umiddelbart forkert, mener jeg.«

Han hæfter sig dog ved, at det er et vilkår i genåbningsaftalen, at man altid kan genindføre restriktioner, hvis smitten mod forventning stiger uforholdsmæssigt.

Brostrøm bragte mundbind på banen

7. juni sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at det for ham at se kunne give mening snart at lempe på blandt andet mundbindskravet, uden at han ønskede at sætte en dato på hvornår.

Det kunne give mening snart at »skrue en lille smule ned for for eksempel brug af mundbind, restriktioner og brug af coronapas i forskellige sammenhænge«, sagde Søren Brostrøm til TV 2.

Nils Strandberg Pedersen, Søren Brostrøm har nævnt mundbind og coronapas som restriktioner, som inden længe med fordel kan lempes – er du uenig i den udlægning?

»Coronapasset er noget andet, synes jeg, men med mundbind beskytter man personalet i butikkerne. Hvis der ikke er krav om mundbind i taxaerne for eksempel, synes jeg igen, at det er tåbeligt. Men jeg mener, at det er en fejl, at man ikke tager hensyn til dem, der passer deres job,« siger han.

Du nævner de unge mennesker, men de bliver jo generelt ikke så syge med covid-19?

»Det er rigtigt, men jeg synes stadig, at det er en fejl ikke at beskytte dem. Vi ved ikke, hvor stor en beskyttelse mundbind reelt giver, men vi ved, at det har en betydning for smittespredningen, hvis en person, der er smittet, bærer et mundbind,« siger han.

Andre eksperter ser fornuft i lempelsen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skrev i går på Twitter, at kontakttallet er beregnet til 0,8, hvilket vil sige, at smitten er aftagende.

Også i går var flere eksperter på banen og gav deres bud på, hvad der med fordel kunne lempes, inden aftalen lå klar fra Folketingets partier.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet nævnte over for TV 2, at mundbind for ham at se kunne være en lempelse, der kunne give mening.

»Der er i hvert fald mange steder, hvor det ikke giver mening at have påtvunget brug af mundbind, hvis folk i øvrigt husker at holde afstand. Så det er absolut en mulighed,« sagde han.