Fra Maersk til cykelfærge mellem Dragør og Sverige: »Vi har fat i noget rigtigt«

Efter 18 år uden færge har Dragør nu igen forbindelse til sin søsterby Limhamn i Sverige. Rikke V. Stoltz er kvinden, som har ført projektet i mål.

Efter 18 år uden færge har Dragør nu igen forbindelse til sin søsterby Limhamn i Sverige. 46-årige Rikke V. Stoltz er kvinden bag projektet. I forgrunden ses skibsføreren Erik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag oplevede 47-årige Rikke V. Stoltz for første gang sit »hjerteprojekt« skære igennem Øresunds bølger.

Det var en prøvetur, som mestendels var tiltænkt den fremmødte presse, men lige dér, med vind i håret og begejstrede passagerer, faldt brikkerne på plads.

Hun var i mål med sin cykelfærge:

»Pludselig stod det klart præcist hvor dejligt et produkt, det er. Èn ting er teori og idéer, noget andet er at være på skibet på den første sejlads og opleve det hele spille sammen. Der blev jeg for alvor overbevist om, at vi har fat i noget rigtigt,« siger Rikke V. Stoltz.

Fra i dag, lørdag, er der igen forbindelse mellem Dragør og den svenske by Limhamn efter 18 år uden færgetransport mellem de to byer.

Det skyldes en ihærdig indsats fra Rikke V. Stoltz, ildsjæle på begge sider af sundet og Dragør Kommune, der alle har knoklet i månedsvis for at blive klar til sommerens komme.

Formålet med færgen, som er navngivet Cykelfærgen, er at styrke Danmarks position som en cykelvenlig nation og fremme samarbejdet og turismen mellem Danmark og Sverige.

Samtidig er det Rikke V. Stoltz håb at genfinde folks glæde ved at transportere sig til havs, så det hele ikke ender med at handle om endemålet:

»Det er simpelthen så fantastisk, at vi bor ved vandet og kan komme ud at sejle, så jeg vil rigtig gerne tilbyde mange mennesker den oplevelse og sikre, at transporten ikke er kedelig, men betragtes som en vigtig del af turen. Samtidig synes jeg, at Danmark og Sverige kan få meget gavn af at besøge hinanden og bruge hinandens landskaber, og det åbner projektet op for,« siger Rikke V. Stoltz, der selv bor i Dragør.

Det er det 18 meter lange og 5 meter brede fartøj Elephanten, som skal fragte personer og eventuelt deres medbragte cykler, frem og tilbage over Øresund i en forsøgsperiode på tre måneder.

Elephanten er Forsvarsministeriets tidligere stationsskib og tjenestefartøj fra Christiansø, hvor det blev brugt til øens officielle sejladser og søredning i øvrigt, men Rikke V. Stoltz fandt den på land i Hadsund.

Her var skibet blevet renoveret og nusset om og stod blot og ventede på, at nogen kom forbi for at forære det en ny chance til søs.

Efter 18 år uden færge har Dragør nu igen forbindelse til sin søsterby Limhamn i Sverige. 46-årige Rikke V. Stoltz er kvinden bag projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Det er et skib fra 1940, som tidligere har sejlet mellem Bornholm og Christiansø, så det passer næsten symbolsk med vores idé om, at man kan tage færgen til Limhamn og cykle videre til Bornholm. Det her fine gamle skib og dets størrelse passer til de små charmerende byer, som Dragør og Limhamn har, og selv om vi kalder det en færge, er det nærmere en stor kutter,« siger Rikke V. Stoltz.

Rikke V. Stoltz har en baggrund inden for shipping som leder i Maersk og Swire Blue Ocean, men sidste forår blev hun syg og fik brug for et afbræk. »Måske, fordi jeg havde haft travlt for længe,« ræsonnerer hun i dag. I november var hun igen klar til nye opgaver, og derfor stiftede hun Stoltz ApS og blev sin egen chef.

Projektet med Cykelfærgen hørte hun om ved et tilfælde under et møde med kommunen.

»Jeg var interesseret i at vide, hvad der skulle ske med Dragør Havn, og så fik jeg nys om det her projekt, som lød helt vildt spændende. De manglede imidlertid et fartøj, og så tilbød jeg at bidrage med at finde det rigtige og endte med at fremlægge fire oplagte skibe, heriblandt Elephanten,« siger Rikke V. Stoltz.

I enighed med kommunen blev det besluttet, at det var nødvendigt at have en person, som kunne lægge alle sine kræfter i foretagendet, og et flertal i Dragørs kommunalbestyrelse stemte for, at det skulle være Rikke.

Hun blev ejer af projektet, og derfor ligger risikoen også hos hende, som har skudt over en million og al sin tid i, at Cykelfærgen skal lykkedes.

Tilfredsstillelsen i at være en del af hele processen er Rikke V. Stoltz forklaring på karriereskiftet:

»Det er sjovt selv at stå ved roret i et projekt. Nu kan jeg føre mine egne ønsker i forhold til at skabe et kvalitetskoncept ud i livet fra start til slut«.

Drømmen er, at Cykelfærgen bliver så populær blandt borgere og turister, at den kan vende tilbage år efter år i sommerperioden:

»Jeg er meget, meget spændt på, hvordan der bliver taget imod Cykelfærgen, og hvordan folk vil bruge den. Projektet skal simpelthen bevise sig selv nu,« siger Rikke V. Stoltz.   

​Fakta om cykelfærgen:

  • Elephanten sejler mellem Dragør og Limhamn tre gange dagligt i perioden 1. juni til 31. august 2017.
  • En enkeltbillet koster 149 kr.
  • Cykelfærgen kan medtage i alt 36 passagerer og 36 cykler.

    Få mere information HER