Fra kulden ind i varmen og til Vestre

Der var kaffe, sodavand, smørrebrød med det hele, nyt vinterovertøj og hygge til alle ved den årlige nytårskur i Kofoeds Kælder, hvor byens hjemløse kan komme hver morgen og friske sig op.

<CJ2>Linda og John tog kærligt afsked med hinanden på nytårskuren, inden turen for Lindas vedkommende gik til Vestre Fængsel.<br>Foto: Sigrid Nygaard Fold sammen
Læs mere

Linda og John skal giftes. Linda har allerede fået sendt syv meter thaisilke til brudekjolen fra en veninde i Thailand. Men først har hun lige en gæld til samfundet, som hun skal betale, så efter nytårskuren i går blev Linda fulgt til Politigården af John og deres hund. Herfra gik turen til Vestre Fængsel, hvor hun har adresse de næste 60 dage.

Det er andet år, Kofoeds Kælder ved Kultorvet holder Nytårskur for de ca. 75 hjemløse, der bruger stedet.

Kælderen, der er en del af Kofoeds Skole, har åbent hver dag fra klokken 8 til 9 året rundt, og her kan man komme og få morgenmad, tage et bad, vaske tøj, få ny tøj og efter ønske mødes med en sagsbehandler eller en sygeplejerske. Der kommer 12-25 hver morgen.

Smørrebrød og gaveregn
Men i går eftermiddag var der dækket op til højt belagt smørrebrød. Der var duge på bordene, foldede servietter og hvide lys i flotte kandelabre, og stemningen blev mere og mere munter, efterhånden som gæsterne ankom - mange i følge med deres hunde.

Jørgen Wiethfeldt, som mange vil kende fra Strøget, leverede taffelmusikken på sin harmonika, og der var stor begejstring over flotte nytårsgaver i form af en kaffeautomat, et års forbrug af bønner og en ny tromlecykel til det opsøgende arbejde med at køre rundt med kaffe, te og suppe til de hjemløse.

Den blev straks døbt Kafferøret, og Kofoeds Kælders daglige leder, Kim Clemen, erklærede at stedet nu er byens bedste kaffebar, idet han overså at mokkaen nogle steder blev spædet lidt op.

Til hver af de hjemløse var der et varmt sæt regntøj og nogle solide støvler.

Hjemløse skal tælles
Blandt talerne ved nytårskuren var kontorchef i Socialministeriet Peter Juul, der oplyste at Socialforskningsinstituttet i uge 6 tæller landets hjemløse, så regeringen kan få et overblik over, hvor mange boliger der mangler til denne gruppe.

Linda og John har ikke noget sted at bo, men de er ikke interesseret i at få en af de såkaldte skæve boliger til skæve eksistenser.

»Så bliver vi bare holdt fast i et mønster. Vi vil ud og bo blandt almindelige mennesker og have et normalt liv igen,« sagde de inden turen gik til Vestre Fængsel.