Fra humanister til ingeniører: Udenlandske studerende er alle pengene værd

For første gang sætter universiteterne kroner og ører på værdien af deres internationale studerende. Og de er »guld værd« for den danske samfundsøkonomi, lyder det fra universiteterne.

Uanset hovedområde bidrager udenlandske dimittender fra kandidatuddannelserne på universiteterne ifølge en ny analyse positivt til den danske samfundsøkonomi. Billedet er fra Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om de læser humaniora på Aalborg Universitet, samfundsvidenskab på CBS eller teknisk videnskab på DTU, er internationale studerende alle pengene og udgifterne værd for Danmark.

Det når de otte universiteter frem til i en stor analyse, hvor de ser nærmere på, i hvilket omfang studerende fra lande i og uden for EU bidrager til den danske samfundsøkonomi.

Analysen er baseret på oplysninger om godt 5.000 internationale dimittender fra kandidatuddannelser i perioden 2007-2011. Hovedparten fra andre EU-lande. Ifølge analysen har en dimittend fra udlandet otte år efter dimission herhjemme i gennemsnit bidraget med 779.000 kroner til samfundsøkonomien.

For hovedområder som sundhed, teknik og naturvidenskab ligger bruttogevinsten ifølge analysen udarbejdet af Damvad på den gode side 970.000 kroner. Også de humanistiske dimittender fra udlandet bidrager til det danske samfund. Med 439.000 kroner brutto otte år efter dimission.

Næstformand for Danske Universiteter og rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, hæfter sig ikke mindst ved gevinsten ved humanisterne. For nylig har DTU som bekrevet i Berlingske dokumenteret samfundsværdien af udenlandske dimittender fra det tekniske universitet.

»Det her viser, at de udenlandske studerende bidrager bredt til samfundet, ikke bare økonomisk, de er også med til at internationalisere vores uddannelser og skabe et mere mangfoldigt studiemiljø,« mener han:

»Der er altså ingen grund til at opfatte internationale studerende som en byrde for samfundet. De er guld værd for os.«

Rektoren vurderer, at der inden for it, teknik og naturvidenskab kan blive brug for endnu flere internationale studerende, da der ikke bliver uddannet tilstrækkeligt med danske kandidater. Som han ser det, er udfordringen derfor at fastholde dem, for, som analysen viser, jo længere de arbejder i Danmark, jo mere bidrager de til samfundsøkonomien.

Af analysen fremgår det, at året efter dimission er over 60 procent af de internationale dimittender fortsat i Danmark, mens det efter otte år gælder 30 procent af dem.

Men flere burde blive, mener rektoren fra Aalborg.

»Vi kommer til at kigge mere indad og se på, hvad vi kan gøre for at fastholde dem. Noget af det, vi skal sikre, det er, at når de dimitterer fra et dansk universitet, så er de bedre til at mestre det danske sporg. Bl.a. fordi det øger chancen for, at de får deres første job i Danmark og dermed bliver i landet,« forklarer han.

Ifølge chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jens Troldborg, bekræfter undersøgelsen, at Danmark »har brug for kompetente udlændinge«.

»Vi er nødt til at blive mere bevidste om, om hvor stor en gevinst det er for os alle sammen, at der kommer kompetente udlændinge her til landet,« siger han

Derfor efterlyser han også, at »diskussionen nu kommer til at handle mere om, hvordan vi sikrer os, at de bliver ved med at komme hertil«.

Jens Troldborg forklarer, at det ikke mindst er inden for IT, at der brug for mere arbejdskraft, end Danmark selv kan levere. Derfor ser DA gerne, at der kommer flere internationale IT-specialister, såvel studerende som uddannede, til Danmark.

»Vi mangler i den grad dygtige medarbejdere i vores virksomheder,« siger han.

Helt konkret er DA derfor fortaler for, at den såkaldte beløbsgrænse bliver sænket for IT-medarbejdere fra lande uden for EU. De skal i dag tjene små 410.000 kroner om året for at kunne blive ansat i en danske virksomhed. Ifølge DA bør dette beløb blive sat ned til 350.000 kroner om året.