Fra bunden af flasken til toppen af livet

Næsten 80 procent af danskerne ved ikke, at kommunerne har gratis behandlingstilbud, hvis man har et alkoholproblem. Johnny Espensen fik en ny chance, da han kom i alkoholbehandling i Glostrup Kommune.

Tiden på det midlertidige bosted Lænke-pensionatet i Glostrup har givet Johnny Espensen den ro, han havde brug for i forbindelse med den behandling, der fik ham ud af sit alkoholmisbrug. Hønsegården hører til bostedet. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2012: »Far, jeg har ikke lyst til at se dig mere.« Sådan lød beskeden fra Johnny Espensens teenagedatter tilbage i 2012. Samtidig havde hans kone sagt fra og ville skilles, og langsomt begyndte den ene konsekvens efter den anden at vise sig. Alkoholen fyldte så meget, at den betød mere end familien.

2014/2015: Nytårsaften stod Johnny Espensen på sin sofa og var klar til at hoppe ind i det nye år. I den ene hånd havde han sin yngste datter på 13 år og i den anden sin kæreste. Det var første jul og nytår i en lang periode, hvor han ikke tænkte på alkohol, ligesom det var første gang i lang tid, at han følte sig glad.

Efter mange års alkoholmisbrug har 48-årige Johnny Espensen nu endelig fået den rigtige hjælp gennem Glostrup Kommunes Lænke-ambulatorium, så han kunne forlade 2014 som alkoholfri. Han er gået fra at stå med selvmordstanker til at kunne se et nyt liv for sig.

»Der er sket så mange gode ting, som, jeg ikke troede, var muligt. Det har været et kanonår,« siger han.

Det er langtfra alle, der ved, at kommunerne tilbyder hjælp, som den Johnny Espensen har fået.

En ny undersøgelse fra mediebureauet IUM viser, at næsten 80 procent af danskerne ikke kender til kommunernes behandlingsgaranti, der har eksisteret siden 2007, til trods for at mange har problemer med alkohol. I sidste uge kunne Berlingske fortælle, at hver femte borger i Københavns Kommune viser tegn på at være afhængige af alkohol, og ifølge de landsdækkende tal fra Sundhedsstyrelsen drikker 860.000 danskere over højrisikogrænsen, 585.000 har et decideret skadeligt forbrug, og 140.000 er ligefrem afhængige af alkohol.

En ny kampagne fra foreningen Alkohol og Samfund og Trygfonden ved navn »Få respekten tilbage«, der begynder tirsdag, skal oplyse danskerne om, at der er hjælp at hente i deres kommune. Kommunerne selv er opmærksomme på problematikken, og alkoholbehandlingerne har flere gange været under kritik.

Derfor er Kommunernes Landsforening heller ikke afvisende over for, at der skal arbejdes på at øge danskernes kendskab til gratis behandlingstilbud, der ofte er meget andet end antabus og døgnbehandling, som river én væk fra job og familie.

»Det er vigtigt, at borgerne ved, hvor de skal gå hen, hvis de har behov for et tilbud. Vi har en situation, hvor rigtigt mange danskere ikke ved, hvad mulighederne er, hvis de har brug for alkoholbehandling. Det er et problem, som vi uden tvivl skal rette op på,« siger Christian Harsløf, der er kontorchef for social- og sundhedsområdet i KL.

Han er glad for, at der med kampagnen bliver sat mere fokus på problemet, men erkender også, at en del af ansvaret ligger hos kommunerne selv. Derfor forsøger en række kommuner at skabe bedre dialog med andre aktører såsom de praktiserende læger, der har kontakt med borgerne og kan hjælpe dem videre i systemet.

Men der ligger også en svær balance i, hvornår myndighederne skal blande sig i borgernes alkoholindtag. Ifølge Anette Søgaard Nielsen, der er bestyrelsesformand i Alkohol & Samfund og forsker på Syddansk Universitets forskningsenhed for klinisk alkoholforskning, er kommunerne nødt til at have fokus på problemet.

»Det offentlige er ikke vant til at skulle reklamere for sine ydelser. Sådan skal man heller ikke tænke som offentlig myndighed normalt, men eftersom alkoholmisbrug alt andet lige er noget, som mange mennesker døjer med, så er det vigtigt at gøre noget,« siger hun.

Misbrug i det skjulte

Inden Johnny Espensen endte på Lænke-pensionatet i Glostrup, der er en midlertidig boform for personer med alkoholproblemer, som skal hjælpes på vej, var hans liv styret af alkoholen.

Da han mødte sin ekskone som 30-årig og fik to døtre, blev der lagt låg på 20ernes store indtag af alkohol. De købte hus, fik to biler og tog på rejser som en anden almindelig familie. Men der gik ikke lang tid, før de mindre mængder alkohol ikke var nok.

»Jeg havde ikke styr over alkoholen. Den styrede mig. Jeg kunne ikke fungere, hvis jeg ikke fik noget at drikke. Jeg fik et boost af alkoholen og følte, at jeg kunne meget mere. Jeg var festaben i alles øjne, men jeg skulle helst drikke lidt, så jeg fik ro i kroppen og kunne have en almindelig samtale med nye mennesker,« siger han.

Det var udgangspunktet for Johnny Espensens liv i mange år, og alkoholen formede hans person.

Udadtil så alt normalt ud, og det kom bag på mange i hans omgangskreds, da de fandt ud af, at han havde et misbrug.

»Min nærmeste kammerat kunne ikke forstå det, fordi jeg i hans øjne var den mest rolige person, der havde styr på tingene. Jeg har været god til at skjule det,« siger han.

Fordi alkoholen bestemte, hvordan Johnny Espensen opførte sig, er det mærkeligt for ham at være ædru i dag og skulle finde sig selv på ny. For hvem er han uden alkoholen? Det er et af samtaleemnerne, der bliver vendt, når han taler med sin psykolog. For ham har terapien i alkoholbehandlingen været essentiel for, at hans liv i 2014 udviklede sig, som det gjorde. For med to forældre, der også havde et alkoholmisbrug og endte med at dø af det, har der været mange ting at tage op. Terapien var ikke noget, han havde stiftet bekendtskab med før. Det var udelukkende antabus og Minnesota-kur, der stod alene i forsøget på at hjælpe ham ud af misbruget. I dag er det terapien, der for alvor har reddet ham.

»Jeg har aldrig været god til at få sat ord på mine følelser. Det er først noget, jeg har lært inden for det seneste år. Problemerne fra fortiden er rykket tilbage, og jeg er begyndt at kunne komme videre med mit liv,« siger han.

Kommunerne fik i 2007 ansvaret for alkoholbehandlingen i forbindelse med strukturreformen. I sundhedsloven er der beskrevet fire rettigheder til borgere med et alkoholmisbrug. Blandt andet at alkoholbehandlingen er et gratis tilbud, og borgere frit kan vælge behandling på et alkoholambulatorium, uanset hvor de bor.

En undersøgelse foretaget af Alkohol og Samfund i maj 2014 viser dog, at 59 ud af 98 kommuner ikke oplyser tilstrækkeligt om de fire rettigheder. Til foråret igangsætter foreningen en ny undersøgelse af kommunale hjemmesiders borgerrettede informationer om alkoholbehandlingstilbud.

Johnny Espensen kendte ikke til de konkrete muligheder, da han søgte hjælp. Men for ham var det lige så meget, fordi han ikke selv var åben for at finde ud af det. Han følte, at han kunne styre sit forbrug. Men når han sidder og ser tilbage på årene med alkohol, kan han godt se, at han nok hele tiden har vidst, at den var gal. Det var først, da de ting, der betød noget, blev revet væk, at han lyttede efter.

Problem i alle samfundslag

På væggen i Johnny Espensens køkken hænger en plakat med ordene: »Misbrug findes kun blandt« – efterfulgt af en lang række arbejdstitler. Lige fra advokater og ingeniører til håndværkere og fotografer. For til sidst at slutte af med ordene »socialt udsatte«.

Plakaten betyder meget for ham, fordi den giver et billede af, at alkoholmisbrug findes i alle samfundslag.

»Den viser, at alkoholmisbruget ikke bare eksisterer hos personen på bænken. Det kan ramme alle, hvis man ikke passer på. Det er vigtigt at få talt om det, fordi det kan have store konsekvenser. Selv om jeg drak meget, og alt omkring mig blev ødelagt, så benægtede jeg stadig, at jeg havde et problem,« siger han.

Ifølge Anette Søgaard Nielsen er det stadig tabuet, der er en af stopklodserne for, at mange danskere ikke kender til behandlingstilbuddene og erkender deres misbrug.

»Det er svært for borgere selv at gå ud og finde et tilbud, fordi mange oplever det som stigmatiserende og flovt. Så længe man har et samfund, hvor man er afvigende, når man ikke drikker alkohol, så er det svært at træffe en beslutning om at gå i behandling og ændre på det,« siger hun og uddyber, at hun de seneste år er begyndt at se en ændring i danskernes holdning til alkohol i takt med den øgede alkoholpolitik og større fokus på konsekvenserne.

Alkoholens mørke sider

Da Johnny Espensen i 2012 fik den klare besked: »Far, jeg har ikke lyst til at se dig mere,« ramte ordene hårdt. For så truede skilsmisse fra både kone og børn:

»Alkoholen var det vigtigste. Det skulle egentlig være mine døtre, men det var det bare ikke. Jeg forstod godt, at hun valgte mig fra. Det gjorde ondt, at hun ikke ville se mig, men det var konsekvensen af, at jeg havde brudt tilliden,« siger Johnny Espensen.

I hans stue står billeder af døtrene på en hylde, og en række breve fyldt med hjerter er rammet ind. »Farmand. Jeg elsker dig overalt på jorden,« indledes en af teksterne. I over et halvt år så han ikke sine to døtre, der i dag er 13 og 16 år.

Han kigger på billederne og smiler, inden han fortæller videre.

»De forstår ikke, hvorfor alkohol kan tage så meget over, så det er førsteprioritet i forhold til dem. Det gør jeg heller ikke selv. De betyder jo alt for mig,« siger han.

I dag er alkoholen heldigvis ikke en faktor, og han ser igen sine døtre, der har givet ham en ny chance. Den ældste datter er på udveksling i Mexico, så det er mest den mindste, der kommer på besøg. Det var også hende, der tog springet med ham ind i 2015.

De to har det seneste halve år haft et terapiforløb sammen i kommunen, hvor de kommer ud med alle de tanker, spørgsmål og følelser, der har hobet sig op.

»Selv om det gør virkeligt ondt, når hun fortæller, at jeg har været et stort fjols, så er det vigtigste, at hun får det ud. Jeg prøver at vise, at der ikke er noget at skamme sig over, men det har taget et stykke tid at komme dertil. Efter jeg har accepteret, at jeg har et problem og har fået den rigtige hjælp, så er det meget nemmere at være åben og ærlig. Jeg kan mærke en kæmpe forskel på min tilstand,« siger han.