Fotograf havde lov til at følge flygtninge

300 flygtninge og migranter på sønderjysk motorvej var ifølge byretten så væsentlig en begivenhed, at fotograf havde lov til at følge den på nærmeste hold.

(ARKIV) 9.september 2015 af Politikens fotograf Martin Lehmann (bagerst), der bliver anholdt efter politiet har bedt pressen fjerne sig fra den gruppe flygtninge, der går på motorvejen nord for Padborg. Pressefotograf Martin Lehmann frifindes i sag om at trodse politiets påbud under flygtningekaos på motorvej. Det oplyser Retten i Sønderborg. Det skriver Ritzau, mandag den 22. januar 2018.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det var i orden, at fotograf Martin Lehmann nægtede at adlyde politiets ordre om at forlade den sønderjyske motorvej i september 2015.

Det afgjorde Retten i Sønderborg mandag, da man frifandt Politikens pressefotograf for at forstyrre den offentlige orden.

Martin Lehmann blev - sammen med en halv snes andre pressefolk - beordret til at forlade den sønderjyske motorvej kort før klokken 17 den 9. september 2015.

Han fulgte 300 migranter og flygtninge, der havde begivet sig på vej til fods fra Padborg mod Sverige.

Men Syd- og Sønderjyllands Politi skønnede, at pressen forstyrrede arbejdet med at rømme motorvejen og få den genåbnet for trafik.

Derfor blev pressen påbudt at forlade motorvejen kort før afkørsel Aabenraa Syd.

Martin Lehmann fortsatte sit arbejde på motorvejen, og det førte til, at han blev anholdt og kørt på politigården i Aabenraa.

Fotografen argumenterede i retten med, at det var en historisk begivenhed, der udspandt sig for øjnene af ham.

Byretten giver ham ret. Der var tale om en »helt ekstraordinær« situation af »nærmest historisk karakter«.

Derfor var fotografens nægtelse af at efterkomme påbuddet ikke uberettiget, konkluderer byretsdommer Jens Schultz-Hansen og de to domsmænd.

Omvendt var politiets påbud efter rettens vurdering »givet med rette« og »tilstrækkeligt begrundet«, fastslår retten.

Rettens argumentation undrer senioranklager Lars Viereck.

»Det skurrer lidt i mine ører, at man på den ene side siger, at det var berettiget at bortvise pressen. Men det var heller ikke uberettiget, at fotografen nægtede at efterkomme ordren på grund af hensynet til nyhedsformidlingen.«

»Det gør, at jeg er nødt til at tale med statsadvokaten om, hvorvidt vi skal søge en procesbevilling for at få det spørgsmål vurderet,« siger han.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, erklærer sig tilfreds med dommen.

»Det er slået fast, at befolkningen har krav på, at fotograferne og journalisterne kan være til stede og være vidne til disse skelsættende begivenheder hele vejen, bogstaveligt talt,« skriver han i en kommentar.

/ritzau/