Fotoalbum over forbrydere

Den århusianske socialrådmand vil registrere nattelivets ballademagere, så de kan møde en lukket dør over hele byen. Justitsministeren siger foreløbig nej.

Rigtige ballademagere lader sig ikke gå på af et polititilhold.

Nej, hvis politiet forhindrer dem i at komme på et bestemt værtshus eller diskotek, flytter de bare "festen" til et nyt sted, hvor de kan handle stoffer eller tyrannisere de øvrige gæster.

Den trafik er de blevet grundigt trætte af i Århus, og socialrådmand Gert Bjerregaard (V) har nu bedt justitsminister Lene Espersen (K), om lov til forsøgsvis at lave et katalog over de værste ballademagere.

- Restauratørerne er selv trætte af, at de eksporterer balladen over til deres kolleger. Hvis de havde et register over alle dem, der har forbud mod at vise sig på en af byens restaurationer, kunne de stå sammen om at afvise dem overalt, siger Gert Bjerregaard.

- Bare det at de værste ballademagere ikke havde frit spil, ville føre os langt i forhold til de generelle problemer med vold og stoffer i nattelivet.

Rådmanden har foreslået, at Århus får lov at indføre registret over politiforbud og karantæne i restaurationslivet som en slags pilotprojekt, for han mener ikke, at byens restauratører bare kan sidde og vente på det lovforslag, der er på vej igennem det politiske system.

Forslaget, der er fremsat af Dansk Folkeparti, rummer ganske vist et lignende register, men det indeholder også skærpede straffe for at overtræde polititilholdene, skærpede straffe for vold mod de ansatte i nattelivet samt forbud mod at bære kniv i nattelivet. Og desuden skal det igennem en væsentlig bearbejdning, før det i givet fald kan 2.-behandles og vedtages.

- Nu er vi nået så langt i Århus for at sikre et trygt natteliv, at det næste, vi har brug for, er registret, siger Gert Bjerregaard.

I sit brev til justitsministeren forestiller Gert Bjerregaard sig to muligheder. Enten, som brancheorganisationen HORESTA har foreslået, et fotoalbum, som de enkelte restauratører og dørmænd kan slå op i, eller også at oplysningerne om et politiforbud eller en karantæne lagres på gæsternes sygesikringsbevis, som de så skal køre igennem en magnetlæser.

- Problemet er, at der ikke er foto på et sygesikringsbevis, så der vil man nemt kunne snyde, siger HORESTAs formand Jan Laursen, der er spændt på, om Århus bliver forsøgsby.

Det sker dog ikke umiddelbart, for justitsministeren vil afvente en orientering fra Rigspolitiet, som hun har bedt overveje, hvilke veje man kan gå for at sikre restaurationerne en endnu bedre mulighed for at identificere personer, der har fået et restaurationsforbud. Orienteringen vil komme "inden for kort tid."

- Jeg lytter selvsagt gerne til gode ideer, som kan medvirke til at sikre et tryggere natteliv, men jeg mener, at det er mest hensigtsmæssigt at give Rigspolitiet lejlighed til at komme med en tilbagemelding, inden jeg forholder mig til konkrete forslag, siger Lene Espersen.

Ifølge chefpolitiinspektør John Thorup Jacobsen, Østjyllands politi, uddelte politiet i fjor 46 forbud til gæster i det århusianske natteliv, men tallet bliver væsentlig større i år.

- Ikke fordi balladen tiltager i festmiljøerne, men fordi vi er blevet mere opmærksomme på at bruge forbudene som redskab og i det hele taget yder en større indsats sammen med restauratørerne, siger John Thorup Jacobsen.

På samme måde er antallet på landsplan mere end fordoblet fra 2002 til 2006 - nemlig fra 1.189 til 2.516.