Fortsat støtte til Kronprinsens IOC-kandidatur

Der er fortsat politisk opbakning til Kronprinsens kandidatur som medlem af den Internationale Olympiske Komite. Tidl. departementchef i Statsministeriet Nils Bernstein var imod kandidaturet, fordi IOC var for politisk.

Der er opbakning til Kronprinsens kandidatur som medlem af den Internationale Olympiske Komite. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Opbakningen til kronprins Frederik som kandidat til at blive medlem af den Internationale Olympiske Komite er usvækket. Ifølge unavngivne kilder forlød det i gårsdagens Jyllands-Posten, at den tidligere departementchef i Statsministeriet, Nils Bernstein, var imod kandidaturet. Ifølge kilderne anså han IOC for at være så politisk, at det ikke ville være klogt at lade en kommende dansk konge boltre sig i organisationen.

Tidligere har eksperter ytret bekymring om, at kronprins Frederik i IOC vil blive spændt for en magtfuld, kontroversiel idrætspolitisk vogn, som vil bringe ham i karambolage med både menneskerettigheder og demokrati.

Alligevel er den politiske opbakning til Kronprinsen intakt.

»Man kan ikke sidde i IOC uden at forholde sig til politiske spørgsmål. Det er også et politisk spørgsmål, om man skal udvide kredsen af lande. Men det er ikke et problem, hvis det foregår ordentligt og i et åbent spil. Alle kan få ondt af alt, men der bliver vel også lidt rådgivning fra de danske idrætsorganisationer om, hvad han skal mene, så det tror jeg ikke, der er problemer i,« siger Leif Mikkelsen, Idrætspolitisk ordfører for Venstre og tidligere formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger.

Socialdemokratisk opbakning
Socialdemokraterne bakker ligeledes op, men ser samtidig mulige problemer forude.

»Vi har stor respekt for kongehuset, og de plejer at træffe de rigtige beslutninger. Vurderer kronprinsen, at han kan være medlem af IOC, så kan han også, og så bakker Socialdemokraterne op,« siger partiets idrætsordfører Troels Ravn, der trods støtten peger på, at prinsen begiver sig ud i et højpolitisk felt, hvor han kan komme i nogle store dilemmaer.

»Jeg har svært ved at se, at han kan være med omkring bordet. Han kan være kransekagefigur. Spørgsmålet er, om det er meningen, der skal være begrænsninger i IOC-medlemmernes arbejde,« siger han.

De Konservative mener, at IOC er blevet mindre politisk, og ser derfor ikke nogen problemer i, at Kronprinsen får plads i organisationen.

»Han kommer til at stemme, men det er mindre sprængfarligt i dag end tidligere, hvor IOC var et betændt sted. Vi føler ikke, han kommer ud i noget, som skiller vandene i Danmark,« siger kultur- og idrætsordfører for de Konservative, Jacob Aksel Nielsen, og tilføjer:

»Jeg kan forstå, at Nils Bernstein har haft en anden holdning, men vi er nogle, der på baggrund af seriøse overvejelser har andre holdninger.«

Det er ikke lykkedes at træffe Nils Bernstein for en kommentar.