Fortroligt notat: Københavns Lufthavn ignorerede sikkerhedsbrud, der burde have standset flytrafikken

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til den første kop ved kaffeautomaten.

Politiken er kommet i besiddelse af et fortroligt rapportudkast, der viser, at Københavns Lufthavn i et år har været bekendt med alvorlige sikkerhedsproblemer på start- og landingsbaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens overblik på årets 318. dag, der fra start er tætpakket med alvorlige nyheder.

Vi skal omkring Danmarks forhold til internationale konventioner, potentielt farlige tilstande på landingsbanerne i Københavns Lufthavn og mørke udsigter for landets største banker.

Statsministeren under angreb fra støttepartier: »Dybt, dybt bekymrende«

Vi lægger ud her hos Berlingske, hvor en udtalelse fra statsminister Mette Frederiksen (S) har bragt hende i gevaldig modvind hos regeringens støttepartier.

Det nærmer sig »grundlæggende hykleri og dobbeltmoral«, når statsministeren tordner mod de internationale konventioner og giver dem skylden for, at Danmark skal modtage danske IS-jihadister. Det mener de Radikales næstformand, Sofie Carsten Nielsen, efter at Mette Frederiksen tirsdag langede ud efter de internationale konventioner.

For nylig fik regeringen vedtaget en lov, der gør det muligt for udlændingeministeren administrativt at fratage Syrien-jihadister deres danske statsborgerskab. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis den pågældende jihadist også er statsborger i et andet land end Danmark. Ellers bliver vedkommende statsløs, hvilket ville bringe Danmark på kollisionskurs med konventionerne.

»Det her er, synes jeg, jo en understregning af, at nogle af de internationale spilleregler, vi er underlagt, og som vi har tilsluttet os, nogle gange beskytter de forkerte. Det gør de internationale konventioner her. De beskytter mennesker, som har vendt Danmark ryggen, og som ikke har noget som helst at gøre i vores land, og de beskytter ikke os andre,« sagde Mette Frederiksen derfor under statsministerens spørgetime i folketingssalen tirsdag.

Men både de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er uforstående over for statsministerens kritik. Tværtimod burde Mette Frederiksen understrege, at Danmark står vagt om de internationale spilleregler, mener støttepartierne.

Den historie kan du læse her.

De internationale konventioner »beskytter mennesker, som har vendt Danmark ryggen«, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på ugen. Det har bragt hende i uføre hos regeringens støttepartier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Københavns Lufthavn ignorerede sikkerhedsbrud, der burde have standset flytrafikken

Politiken er kommet i besiddelse af et opsigtsvækkende fortroligt rapportudkast. Det viser sig, at Københavns Lufthavn i et år har været bekendt med alvorlige sikkerhedsproblemer på start- og landingsbaner. Først i september i år blev en undersøgelse igangsat, efter at et fly havde ramt løsrevet glas og metal på en landingsbane. Ifølge lufthavnens egne undersøgelser var risikoen for ulykker så alvorlig, at lufthavnen burde lukkes for flytrafik. Alligevel er flyene blevet ved med at lande og lette.

Problemerne opstod 24. september 2018, da et løsrevet armatur til en lampe blev fundet på en af lufthavnens største start- og landingsbaner. Der blev udarbejdet en handlingsplan for at sikre sig mod lignende tilfælde, men Københavns Lufthavn førte aldrig handlingsplanen ud i livet, og lignende episoder er opstået flere gange siden.

»Risikoen er, at armaturerne kan blive suget op i motorerne, slynget op i flykroppen eller punktere dæk på fly, som er ved at lette eller lande. Alt sammen noget, som kan forårsage en ulykke,« siger Hans Christian Stigaard, ekspert i flysikkerhed og tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn, til avisen.

Den historie kan du læse her.

Høringerne, der kan ende med at vælte Trump, er skudt i gang

I Washington er høringerne, der kan bane vejen for en rigsretssag mod præsident Donald Trump, nu gået i gang. De foregår for rullende TV-kameraer i efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Udfaldet af den undersøgelse, som Repræsentanternes Hus igangsatte i september, »vil ikke kun påvirke fremtiden for den nuværende præsident, men fremtiden for selve præsidentembedet«, som udvalgets formand, Demokraten Adam Schiff, sagde i sine indledende bemærkninger.

Høringerne har siden onsdag eftermiddag været i fokus hos alle større medier verden over, og Jyllands-Postens korrespondent har samlet op på sagen her.

Læs også Berlingskes analyse om den bombe, som USAs ambassadør i Ukraine smed under høringerne, og som kan ende med at vælte læsset for Donald Trump.

Dyster advarsel fra Finanstilsynet: »Bankerne bliver langsomt kvalt«

Videre til Finanstilsynet, der nu leverer en alvorlig advarsel til de store danske banker, som for bare to år siden skovlede rekordmange milliarder ind og sendte en pengeregn ud over aktionærerne.

»Men den nuværende situation betyder, at bankerne bliver langsomt kvalt. De er derfor nødt til at overveje, hvilke instrumenter de kan trække i for at justere deres forretningsmodel,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, til Berlingske.

Siden er det nemlig gået hastigt ned ad bakke for storbankernes indtjening, som de seneste kvartaler har været dalende, mens omkostningerne har været stigende. Kunderne mærker konsekvenserne i form af højere gebyrer og negative renter på private indlån, så det nu koster penge at sætte sin opsparing i banken.

»Indførelsen af negative renter for private kunder er et godt eksempel på nogle af de tiltag, bankerne griber til, som de ikke før havde forestillet sig, fordi de er så pressede,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.

Nationalbankens toneangivende rente har været negativ siden januar 2014.

Den historie kan du læse her.

»Det rentemiljø, vi lever i, har vi aldrig prøvet før,« siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, til Berlingske. Nationalbankens rente har været negativ siden januar 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Kun én procent af handicappede ansøgere får dispensation til statsborgerskab

96 procent af de handicappede, der søgte om statsborgerskab, fik dispensation under Thorning-regeringen. Under Lars Løkke Rasmussens regering gjaldt det 11 procent. Og kun én procent har fået dispensation under Mette Frederiksens regering. Det skriver Dagbladet Information.

Det fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Enhedslisten. Seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder mener på den baggrund, at »der er noget helt galt i forhold til at overholde FNs handicapkonvention«.

Den historie kan læses her.

DET SKER I DAG:

50-årsdagen for Apollo 12

I dag er det 50 år siden, at det amerikanske rumagentur NASA opsendte den anden bemandede mission til Månen, kendt som Apollo 12. Fem dage senere landede missionen på Månen, hvor astronauterne tilbragte 31-en-halv timer med at indsamle prøver og ødelægge deres medbragte farvekamera ved at rette det mod Solen, inden de vendte hjem igen.

Astronauterne Charles Conrad og Richard Gordon på Apollo 12 blev henholdsvis den tredje og fjerde person til at betræde Månens overflade. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/AFP/Ritzau Scanpix.

Samråd om udlandsophold og dansk statsborgerskab

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag kaldt i samråd om kravet til oplysninger om udlandsophold i forbindelse med dansk statsborgerskab. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor regeringen lemper den danske udlændingepolitik ved at lempe kravene til oplysninger om udlandsophold, når udlændinge søger om dansk statsborgerskab.

Minister modtager evaluering af dansk miljøpolitik

Miljøminister Lea Wermelin (S) modtager i eftermiddag OECDs evaluering af dansk miljøpolitik. Evalueringen er en gennemgang af dansk miljøpolitik med 44 tilhørende anbefalinger, og den bliver lavet omkring hvert tiende år.

NATO-chef på besøg hos Trump

USAs præsident, Donald Trump, her sammen med Tyrkiets Recep Tayyip Erdogan, får i dag besøg af NATOs generalsekretær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Brenner/AP/Ritzau Scanpic.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, er i dag på besøg hos den amerikanske præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus. På dagsordenen er blandt andet det stående amerikanske ønske om en mere ligelig fordeling af betalingerne til NATO. Et ønske, som også har udmøntet sig i et betydeligt pres på Danmark for at øge forsvarsbudgettet.

Dagens citat

Magnus Ranstorp, terrorforsker på Försvarshögskolan i Stockholm

»Med det her prøver de at vise, at de er stærke i alle lande, at der findes en handlingskraft, og at det kan eskalere til sager, der er mere voldsomme. Det er derfor, det er en koordineret operation.«


Jacob Vullum Andersen, en af de ledende figurer i Den Nordiske Modstandsbevægelse, også kendt som Nordfront, blev onsdag eftermiddag varetægtsfængslet, sigtet for i weekenden at have overhældt 84 jødiske gravsten i Randers med maling. Dagbladet Information har talt med terrorforsker Magnus Ranstorp.

Berlingske har skrevet om gruppen, der fejrer Hitlers fødselsdag, håner ofrene for terrorangrebene i Christchurch og deler flyvesedler ud på danske skoler, her.