Fortnite er pludselig gået i sort: Tusindvis af børn er desperate efter at spille – men der er håb forude

Søndag indledtes en stor opdatering af Fortnite, som medfører, at millioner af spillere ikke har adgang til det populære spil. Inde i spillet kunne man se den virtuelle verden blive opslugt. »Et genialt markedsføringsstunt,« mener spilforsker, der vurderer, at spillet kommer op at køre igen inden for et par dage.

En streamer fra live-streamingtjenesten Twitch oplevede Fortnite-undergangen, mens han sad og spillede med sine kammerater. Fold sammen
Læs mere
Foto: TwitchTV

Søndag kunne millioner af Fortnite-spillere se den virtuelle verden i spillet blive opslugt på skærmen foran dem på grund af en opdatering. Spillet gik i sort, og nu må de mange »gamere« vente på, at der sker noget nyt, før de kan spille igen. Mange spillere må nu kigge ind i intetheden, og for danske Fortnite-spillere er det store spørgsmål nu: Hvad skal jeg så bruge min efterårsferie på?

Berlingske har forsøgt at finde svar på krisen og har kontaktet Rune Lundedal Nielsen, psykolog og spilforsker ved IT-Universitetet i København (ITU). Hvorfor lukker Fortnite ned? Er det et mediestunt? Hvad med de penge, spillerne har puttet i det? Og vigtigst af alt: Hvornår kan vi forvente, at spillet er oppe at køre igen efter et nyt Big Bang?

Hvorfor lukker det ned?

»Fortnite kører i sæsoner, hvor spillet bliver opdateret, hver gang der kommer ny sæson. Den tiende sæson er endt, og noget tyder på, at næste opdatering bliver meget stor. »Eventet« handler nok om, at man bliver nødt til at lukke alle servere ned for at køre den her store opdatering ud. Den skal jo køre på Xbox, PC, PlayStation og Android- og Apple-devices.

De (Epic Games, red.) har nok tænkt, at de skulle lukke ned alligevel, »så lad os gøre det til et event, hvor vi bruger det til at lave historiefortælling i stedet for at lukke ned på grund af serveren«. Så laver de eventen inde i spillet, hvor spillerne rent faktisk ser hele spillet springe i luften og blive suget ind i et sort hul.

Det er normalt i mange computerspil. Det, som er ret unikt ved det her, er, at det her et kompetitivt multiplayerspil, hvor man er i hold på fire mod hinanden. Men historiefortælling er ikke noget, man normalt har bygget ind i den type spil. Det har Fortnite formået alligevel, og det gør, at fans bliver endnu mere engagerede og mødes på forummer online og diskuterer, hvad der kommer til at ske næste gang, ligesom »Harry Potter«-fans gjorde, inden den nye bog udkom.«

Er det et mediestunt?

»Det er et genialt markedsføringsstunt, hvis det er det, det er. Nu har alverdens nyhedsmedier dækket, at Fortnite er gået komplet i sort.

Da jeg loggede ind på Fortnite i går, havde jeg min skærm, hvor jeg kan se min karakter og menuen. Så kommer en grafik, hvor det hele bliver suget ind i et sort hul. Det er jo ikke bare, at serveren er gået ned, eller spillet er i stykker. Nogen har siddet og programmeret, at det her skulle ske. De, der sad og spillede live, så i real time, at den her verden sprang i luften. Der kom raketter og en meteor ned fra himlen, og så blev de suget ind i et hul.

Hvis man ser de her »streams«, kan man se, hvordan folk går fuldstændig amok. Det svarer lidt til at livestreame, mens Pompeii går under. Bortset fra at det ikke er forfærdeligt, fordi det bare er et spil. Det er jo et kæmpestort event. Det bliver en ting, hvor man spurgte, om man var der, den dag Fortnite imploderede til et sort hul. Alle dem, der er store fans og ikke var der, må jo ærgre sig gule, grønne og blå over, at de missede eventet.«

Rune Lundedal Nielsen, psykolog og spilforsker ved ITU

»De tjener 300.000 millioner dollar hver eneste måned på Fortnite. Chancen for, at de holder Fortnite lukket i længere tid eller lukker for evigt, er nok lig nul.«


Hvad med pengene, som spillerne har puttet i det?

»Man kan jo sige, at det er gratis at få spillet og spille det. Men der er mennesker, som har investeret tusindvis af kroner på skins (den måde, éns figur fremtræder i spillet på, red.), brugt mange timer på det og opbygget venskaber derinde.

Så det er ret vanvittigt, for det viser i virkeligheden, at Fortnite for mange mennesker er blevet en social arena og hobby. Men arenaen er utrolig sårbar, for hvis firmaet beslutter sig for at lukke ned, så er der bare fuldstændig lukket. Det svarer til, at nogen knipsede med fingrene, og så forsvandt alt, der havde med fodbold at gøre i hele verden, og det kunne ikke komme igen.

Nogle er gået i panik og ringet til Sony (skaberne af PlayStation, red.) for at høre, om de har mistet deres penge. Sony har efterfølgende været ude at sige, at folk bare skal være helt rolige, og at de ikke har mistet deres penge. Men det er jo også et andet firma.«

Hvornår er det oppe igen?

»Jeg tror ikke, at der går mere end et par dage, før vi er på igen. Det kan allerede være i aften. Det er det, der er så genialt. De har ikke har meldt ud, hvornår de er oppe igen.

Jeg læste, at der på et tidspunkt var seks millioner, der sad og gloede på det her sorte hul. På Twitch (gamerplatform, red.) sad 600.000 mennesker, og det var i går aftes. Det skulle ikke undre mig, hvis der døgnet rundt, siden det her skete, har været omkring en million mennesker, som har kigget med.

Det svarer til, at de, der sad på pubben, ikke ville have noget at snakke om, og dem på legepladsen ikke ville have noget at lave. Pludselig var verden bare gået i stå. Det er den ene side af det, og den anden side er, at de (Epic Games, red.) tjener 200 millioner dollar hver eneste måned på Fortnite. Chancen for, at de holder Fortnite lukket i længere tid eller lukker for evigt, er nok lig nul. Det kommer igen, men det er modigt.

Alle de her onlinespil prøver at være online 24/7 og sørge for, at alle mennesker til enhver tid kan logge ind uden tekniske problemer, fordi firmaerne er bange for, at kunderne bliver sure over ikke at kunne logge ind, for så finder de et andet spil at spille sammen.

Det er noget af en magtdemonstration bare at lukke sit spil ned på den måde og lave sjov med det, som Epic Games har gjort.

Noget af det, der også er så genialt, er, at når man ser det sorte hul, popper nogle tal op, hvor folk kan sidde og forsøge at fortolke tallene. Kan tallene fortælle mig, hvornår Fortnite kommer igen? Det viser også, hvor sårbar man er, hvis man lever af at spille Fortnite. Man spiller spillet, streamer det ud på Twitch TV og lever af reklamer. Nu træder de vande og tænker over, hvad de skal vise. Det udstiller, hvor mange mennesker der er afhængige af Fortnite.«