Fortidsøgle ser dagens lys

Forskere og amatører skal i begyndelsen af september udgrave rester af en svaneøgle, der er blevet fundet på Bornholm.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske har lektor Niels Bonde fra Geologisk Institut i København sin ældste hat med til Bornholm, når han i begyndelsen af september åbner et ugekursus i klippeøens palæontologi - det vil sige en beskrivelse af fortidens dyreliv.

I fjor ville han æde sin hat, hvis der ingen dinosaur-knogle blev fundet på øen, men fundet for nylig af de første sammenhørende dele af en svaneøgle må dog vel være lige så tilfredsstillende.

Svaneøgler er de store bæster, som for 200 millioner år siden svømmede omkring i det hav, hvoraf Bornholm siden har rejst sig.

De mange skeletdele er fundet i Hasle Sandsten af Tom og Jimmy og andre fossil-bisser i en gruppe af meget aktive, selvhjulpne bistandsklienter.

Delene skal blot hakkes fri af en betonhård sandsten.

Niels Bonde har fået Fossil-Projektet i gang sammen med bistandsgruppens leder, Regitze Benthien, ejeren af den fredede grusgrav i Robbedale, hvor der er ganske fine chancer for at finde den første danske stump af en landlevende dinosaur.

Kurset er arrangeret af Folkeuniversitetet i samarbejde med centret NaturBornholm, der ligger på Klintebakken syd for Aakirkeby.

Forskningsadjunkt Per Christiansen fra Zoologisk Museum i København er med i undervisningen. Han har sammen med Niels Bonde været på øen for at besigtige det område, som nu skal endevendes. Og de var med til at grave den store blok fri, som netop viste sig at indeholde spændende knogler.

"Den var lidt for stor til, at vi havde mod på at slæbe den hjem, så Niels og jeg huggede den over," fortæller han:

"Indeni ligger en knogle, der kan være enten overarm eller lårben. Det kan vi ikke sige, før den er præpareret fri. Er den komplet, og det er den nok, så er det den største af de fortids-knogler, som er fundet på Bornholm. Der må være mere tilbage i klippen. Det kunne ikke være timet bedre. Vi agter at gøre det til en del af kursusplanen, at deltagerne skal være med til at udgrave de første sammenhørende plesiosaur-dele nogensinde fra Danmark."

Dyret har været 2,5-3 meter lang at dømme efter den store knogle, og det har med stor sandsynlighed været en af de langhalsede former, der regnes for "rigtige" svaneøgler.

Man kender også korthalsede former, og de kaldes i fagjargon for pliosaurer.

"I klinten ved vandrehjemmet syd for Hasle er det ret let at finde tænder af de "små" langhalsede svaneøgler, der kan minde om en slange trukket gennem en skildpadde, uden skjold," siger Niels Bonde:

"Min søn Claus fandt midt i 1990erne en forstenet lemmeknogle nær ved Sose Odde på den bornholmske sydkyst. Det er nu danekræ. Jeg vil opfordre de lokale fossilsamlere til at vende flere af de tusinder af sten på stranden. Der gemmer sig helt sikkert mange gode fund."

I påsken 1997 fandt Niels Bonde selv en fire centimeter lang dolke-tand, der for 200 millioner år siden sad i den krokodille-agtige flab på en pliosaur, som var en korthalset kraftig svaneøgle, formentlig fem meter lang med plump krop og enorme luffer.

Tanden var det første sikre vidnesbyrd om, at der har været mindst to forskellige slags svaneøgler i havet omkring Bornholm i tidlig Jura-tid, fortæller Niels Bonde.

Svaneøglerne opstod i sen Trias for 220 millioner år siden og i sen Jura og tidlig Kridt. De kunne blive 12-13 meter lange og vejede op mod ti ton.

Det var datidens absolutte top-rovdyr i havet. De kunne æde alt - mest fisk og blæksprutter - men de tog også havkrokodiller og uforsigtige flyveøgler, som strøg lavt hen over bølgerne. Det ved man fra undersøgelser af deres maveindhold.

Fantaster siger, at søslangen i Loch Ness er en svaneøgle. Men det tror Niels Bonde og Per Christiansen ikke på. Svaneøglerne har været borte i 70 millioner år. De levede i havet samtidig med, at kæmpeøglerne herskede på landjorden.

Måske luffede og vrikkede bæs-terne op på strandene for at yngle, på samme måde som de store havskildpadder gør det i vore dage.

Ugekursus i Bornholms palæontologi og geologi 4.-8. september, arrangeret af Folkeuniversitetet i samarbejde med centret NaturBornholm. Forelæsninger, laboratorieøvelser og ekskursioner til områder, hvor der findes forstenede rester af fortidens hvirveldyr. Deadline for tilmelding mandag 21. august, send e-mail til jens.kofoed@naturbornholm.dk, eller ring på telefon 56 94 04 11 og fax 56 94 04 04.

NYT FUNDe sammetil områder, hvor der findes forstenede rester af fortidens hvirveldyr. Deadline for tilmelding mandag 21. august, send e-mail til jens.kofoed@naturbornholm.dk, elleroNYT1/8UN3/8U8Éöö0/00ö"ö ö§ö+|öö"öÅöÏöÙöãöíö+''¾''5/8B2/3o"w