Fortidens festorgier blev genoplivet i renæssance-rave på Kronborg

Lørdag var der Shakespeare-fest på Kronborg til minde om den store poets dødsdag og om dengang, hvor slottet var berygtet for sine dekadente fester.

1600-tallets største festsal - Dansesalen på Kronborg - blev genindtaget lørdag den 23. april, da 300 gæster havde lagt billet ind på at fejre Shakespeares dødsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Gad vide, hvilke historier, der slap ud, dengang Kronborg Slot lagde dansesal til Nordeuropas største fester?

Handlede de om trobaduren, der tog imod gæsterne i »Det Blå Galleri«, og som behændigt havde syet et erigeret lem uden på sine knælange trubadurbukser? Eller om recitøren, der ellers kunne Shakespeares tekster både forfra og bagfra, men som tabte tråden og måtte udbryde et pinligt: »ehe«?

Om Romeo-balletdanseren, der havde en usædvanlig spændstig bagdel og i hvert fald ingen underbukser havde på? Eller blev der reporteret om det unge par, der mod middagens slutningen greb to lanser og startede en fægtekamp, så tæt på den amerikanske ambassadør, at en bilkortege kom helt ind i Kronborgs slotsgård for at eskortere ham kort tid efter.

Lørdag aften var det i hvert fald ikke svært at forestille sig, hvordan de dekadente renæssancetafler har udspillet sig i den 60 meter lange festsal på Hamlets slot. I anledningen af 400 årsdagen for Shakespeares død havde 300 gæster lagt billet ind på en helaftensforestilling med mad, musik og hyldest til den store bart.

Fortidens festorgier vakt til live

Udklædning var ikke påkrævet, men pibekraver, knæstrømper og bløde hatte med strudsefjer var bestemt blandt aftenens modetrends. For flere må de 1.200 kroner, som billetten kostede, have været en lille ekstraudgift til udklædningen, og det var svært at forestille sig, at der var almindelig nutidsmennesker inde i de allermest barokke.

»Jeg vidste slet ikke, at hun havde sådan en renæssance-fetish,« lød det fra en kvinde, der genkendte sin kollega blandt en af de danseoptrædende. Den lille trup tog imod gæsterne, som bagefter blev bænket ved otte langborde i »Dansesalen«, hvor ceremonimester Nikolaj Hübbe bød velkommen.

»I skal forestille jer en aften på Crazy Daisy, når julebryggen bliver givet løs. Vi skal genopvække fortidens festorgier!« proklamerede han, og mener, at det var koblingen mellem totalteater og muligheden for at feste på Kronborg, der har tiltrukket både rollespillere og Shakespeare-fans.
Det var kulturorganisationen »Golden Days«, der sammen med Kronborg Slot var værter på arrangementet. Deres formål er at formidle historisk viden, og ind i mellem retterne holdt blandt andre dramatiker Jokum Rodhe oplæg om styrken ved Shakespeares karaktere, og litterat Lillian Munk Røsing gav den som »The Dark Lady« i en nykomponeret Ofelia-monolog.

Efter middagen spillede DJ Djuna Barnes op til bransle - som er modedans fra 1600-tallet - og det lyste rødt, blåt og fuldmåne over køen til toiletterne i gården.

»Jeg kender et morgenværsthus inde i Helsingør,« forsog en ung kvinde sine veninder, som med krinoliner under kjolerne slingrede ud over voldene.