Fortæl mig, hvor længe du holder barsel – og jeg skal komme efter dig

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden stod advokat Eva Persson frem og fortalte, hvordan hun sendte en arbejdsmail få timer, før hun fødte – og siden vendte tilbage til karrieren efter blot en uges barsel.

Hold da op. Gjorde hun virkelig det? Opførte sig sådan, som vi mænd pr. refleks gjorde det for 20 år siden. Jeg skal love for, at hun fik læst og påskrevet på de sociale medier for at turde fortælle om dét valg. En kvinde skrev ligefrem, at hun nok skulle have fravalgt at få et barn. Vores journalist havde heldigvis forberedt Eva Persson på, at hendes historie ville skabe bølgegang.

Da jeg fik mine tre børn, valgte jeg blot 14 dages orlov, før jeg var tilbage på job igen. Min hustru tog den fulde barsel. I dag ville jeg have valgt anderledes, men stemningen var også anderledes for 20-30 år siden.

Advokat droppede barselsorlov: »Jeg brænder for mit arbejde og tjener mange penge«

Vores graverchef kom i går og spurgte mig, hvad jeg sagde til, at han godt kunne tænke sig tre måneders barselsorlov. Jeg blev faktisk lidt forundret over, at han spurgte om min mening. Selvfølgelig skal han det, og selvfølgelig skal kvinder tage en uge, tre måneder eller fuld barsel – alt efter, hvordan det passer den enkelte familie.

Eva Persson gjorde det, der var rigtigt for hende. Skal vi ikke gætte på, at det dermed også var det rigtige for hendes barn og mand. At hun er verdens bedste mor – ligesom de fleste andre mødre er det med netop de valg, som de træffer af hensyn til barn, familie og arbejdsliv. Vi har så forbandet travlt med at lege dommere over andres valg – ikke mindst på de sociale medier – men grundlæggende handler det om at respektere, at vi lever vores liv forskelligt, selv om vi har de samme muligheder.

Eva får hård kritik for droppet barsel: Jeg har jo ikke fravalgt min søn!

Netop det sidste er afgørende, og vi må desværre konstatere, at vi efter årtiers snak om ligestilling og ligeløn endnu ikke har opnået den. At Eva Persson udskammes for sit valg – også af andre kvinder – vidner om, at det ikke kun er mænd, der træder på bremsen. Kvoter for kvinder i ledelse er ikke løsningen, men på Berlingske har vi det seneste halve år sat fokus på, hvorfor så få kvinder når til tops i dansk erhvervsliv.

Startskuddet til vores indsats blev vel nærmest det mest mislykkede budskab, man kan komme af sted med. Vi forsøgte i en leder at give kvinderne en opsang om komme ind i kampen, men hele diskussionen kom til at handle om en – afsporende – sætning om, at kvinder skal droppe den nye håndtaske til 25.000 kr. og i stedet tage et kursus på Harvard.

Selv om vi ikke slap heldigt fra modtagelsen af den leder, fortsætter vi og har gjort det i vores journalistik lige siden. Venstrefløjen skal ikke have patent på kampen for ligestilling. Det bør i mindst lige så høj grad være en borgerlig mærkesag.

Kommentar: Drop hetzen mod de »forkerte« mødre

Vi har netop ansat den markante radiovært, blogger og dabattør, Anne Sophia Hermansen, som ny debatredaktør på Berlingske. Det glæder vi os over. En af hendes opgaver bliver at få flere kvindelige stemmer ind i samfundsdebatten. Vi kommer med andre ord til at sætte endnu mere fokus på køn og ligestilling, end vi gør i dag.

Jeg synes ikke selv, at Eva Persson er en rollemodel. Men hun er sit eget bedste eksempel. Andre må finde den model, som passer dem. Personligt er jeg tilhænger af, at både mænd og kvinder skal tage en ordentlig barselsorlov og få lov til at opleve deres barn udvikle sig i en tid, som aldrig kommer tilbage. Men det bør aldrig blive tvang, hverken for den ene eller anden part. Og det bør være fortid, at en arbejdsgiver anfægter et ønske om kortere eller længere barselsorlov hos mænd og kvinder.

Også, selv om den slags ønsker naturligvis altid kommer ubelejligt for os.