»Fort Europas umenneskelige flygtningepolitik har gjort mig til menneskesmugler«

Mandag eftermiddag sejlede Annika Holm Nielsen en syrisk flygtning over Øresund til Malmø. Forholdene i Danmark er så ringe, at hun er nødt til at hjælpe flygtningene videre, mener hun.

Personerne på billedet er ikke relateret til Annika Holm Nielsens sejladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I dag har Fort Europas umenneskelige flygtningepolitik gjort mig til menneskesmugler.«

Sådan skrev 24-årige Annika Holm Nielsen på Facebook mandag eftermiddag.

Ligesom så mange andre stod hun klar på Københavns Hovedbanegård mandag for at hilse de syriske flygtninge velkommen. Hun nøjedes dog ikke med at byde velkommen. Sammen med to venner tilbød hun at sejle flygtningene over Øresund, og det var der en syrisk mand, der takkede ja til.

Få timer senere sad Annika Holm Nielsen i en sejlbåd på vej til Sverige, nu med betegnelsen »menneskesmugler« på CVet.

»Vi gør det på grund af flygtningesituationen i Danmark. Folk sidder i lejre i årevis uden at vide noget om deres fremtid. Man kan ikke forvente et liv i luksus, når man er flygtning, men man skal behandles som et menneske, og det mener jeg ikke, man bliver i Danmark,« siger Annika Holm Nielsen til det svenske dagblad Sydsvenskan.

Hun er selv politisk aktiv i Enhedslisten, men hun understreger til Sydsvenskan, at initiativet ikke er partipolitisk funderet. Det er alene hendes og vennernes beslutning.

I løbet af mandagen advarede politiet flere gange mod at hjælpe flygtningene videre til Sverige, da det er ulovligt. Men Annika Holm Nielsen er ikke bange for de mulige konsekvenser.

»Jeg håber selvfølgelig, at jeg ikke bliver straffet, men jeg er klar til at stå til ansvar for mine handlinger. Vi bliver nødt til at gøre noget ved den frygtelige fremtid, som asylansøgere i Danmark står overfor. Når vi ikke holder det hemmeligt, at vi sejler flygtninge over Øresund, er det selvfølgelig i håb om, at vi kan inspirere andre til også at hjælpe folk til Sverige,« siger Annika Holm Nielsen til Sydsvenskan.