Forsvarsudspil bekymrer ikke værnepligtige: »Jeg er stor fan af militæret. Hvis det stod til mig, skulle alle prøve det«

Regeringens udspil til et forsvarsforlig kan byde på markante ændringer i forsvarets struktur. Heriblandt at værnepligtige skal stå til rådighed i fem år efter endt værnepligt. På Høvelte Kaserne i Nordsjælland er man ikke så nervøse for eventuelle ændringer.

Værnepligte på øvelse ved Høvelte kaserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvad gør du, hvis du ser en fjende?«

Den adspurgte soldat knuger sit gevær og trækker lidt på det.

»Øh. Hvor langt er han fra mig?«

»Han bevæger sig tættere på dig.«

»Jamen… Så råber jeg, at han skal stoppe,« svarer soldaten spørgende.

Samme spørgsmål stilles til den næste i rundkredsen af værnepligtige, der står samlet i et område omringet af træer. De er på mission for Garderkasernen i Høvelte i Nordsjælland. Her bliver de udsat for forskellige momenter – scenarier – som involverer både nødstedte cyklister med punkterede dæk og fjender med løst krudt. Øvelsen skal bestås for at se, om de kan bruge det, de har lært.

Værnepligte på øvelse ved Høvelte kaserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Da de unge soldater siden august har været værnepligtige hos Garderkasernen, betyder det, at de er ved at uddanne sig til livgarden. I Danmark er det det nærmeste, man kommer på bevogtningssoldater.

Men det kan snart ændre sig.

Med et nyt forsvarsudspil foreslår regeringen, at alle værnepligtige i fremtiden skal uddannes til at kunne beskytte og bevogte vigtig infrastruktur. Overskriften for udspillet hedder »Et værn om Danmark« og blev på regeringens præsentation onsdag solgt som en nødvendighed i en tid med terror og trusler udefra.

Regeringen vil hvert år uddanne 500 ekstra værnepligtige til de i dag ca. 4.200. Derudover vil regeringen indføre et system, som gør, at man i fem år efter sin aftjente værnepligt står til rådighed for totalforsvarsstyrken.

Berlingske har besøgt de værnepligtige på Garderkasernen Høvelte for at høre, hvad de mener om udspillet.

»Jeg har ikke noget imod, at værnepligtsperioden bliver forlænget. Jeg synes, at de fire måneders traditionelt værnepligt er alt for kort tid. Man når ikke at lære nok i forhold til, hvis man skal videre i forsvaret, eller hvis man skal i krig,« siger 19-årige A.T. Gregersen og tilføjer:

»Idéen med at have et beredskab, som skal stå klar til at blive indkaldt, kunne godt fungere. Men det ville efter min mening kræve, at man stadig var inde i systemet så at sige. Ellers ville man måske ikke kende til systemet på det tidspunkt efter fem år.«

19-årige A.T. Gregersen er værnepligtig på Garderkasernen Høvelte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

Ingen overordnede har kommentarer til udspillet, der kan betyde markante ændringer for strukturen i forsvaret. De værnepligtige har dog fået at vide, at de må svare på alt, hvad de kan og vil, der har med værnepligten at gøre.

Efter et veloverstået bagholdsangreb fanger Berlingskes udsendte to øvrige af de værnepligtige, der i deres camouflage ikke er til at kende fra hinanden. Den første fortæller dog, at han hedder Thomas Markussen og er 19 år.

»Jeg synes, at perioden, vi har på otte måneder, er passende. Vi har alle sammen udviklet os meget. Så for vores skyld behøver den ikke være længere. Var den længere, ville det være til fordel for staten frem for os,« siger han.

Der råbes an til at indfinde sig i gruppen igen, for missionen må ikke blive forsinket. Det ville ikke se godt ud. Men i farten når en tredje at sige til Berlingske:

»Jeg er stor fan af militæret. Hvis det stod til mig, skulle alle prøve det. Man lærer virkelig noget om sig selv, og man får flyttet nogle grænser. I forhold til længden synes jeg, at det passer fint.«