Forsvarsministeren drages ind i krigsforbrydersag

Forsvarsministeriet misinformerede det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Haag og undlod at udlevere dokumenter, som Radovan Karadzic havde krav på til brug for sit forsvar.

Radovan Karadzic står i Haag anklaget for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er forkasteligt og helt uacceptabelt, at Forsvarsministeriet misinformerede det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Haag og undlod at udlevere dokumenter, som Radovan Karadzic havde krav på til brug for sit forsvar.

Derfor må Forsvarsministeriet redegøre for, hvordan det kunne ske og igangsætte endnu en eftersøgning af de dokumenter, tribunalet har bedt om. Det mener Folketingets partier over en bred politisk kam fra SF til Dansk Folkeparti. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Også regeringspartiet Venstre mener, at der er behov for at få rettet fejlen. Den skarpe kritik kommer, efter at Kristeligt Dagblad i går kunne dokumentere, at Forsvarsministeriet, i strid med hvad ministeriet tidligere har oplyst til tribunalet, lå inde med vigtige dokumenter til brug for Karadzics forsvar, som Danmark efter reglerne skulle have udleveret.

"Det er ikke acceptabelt. Det er udelukkende Forsvarsministeriets ansvar, at man enten ikke har villet udlevere dokumenterne eller ikke har kigget ordentligt efter. Udenrigsministeriet har udtrykkeligt bedt om, at man undersøgte sagen ordentligt," siger Mogens Lykketoft, udenrigsordfører for Socialdemokraterne til Kristelig Dagblad.

Også De Radikales forsvarsordfører, Niels Helveg Petersen, ser med stor alvor på sagen.

"Det er absolut forkasteligt, at der kan stilles spørgsmål ved Danmarks samarbejde med tribunalet. Det er ikke en god sag for Danmark. Den danske regering står bag oprettelsen af ICTY, den har værsgo at spille med og ikke imod domstolen," siger Niels Helveg Petersen.

Michael Aastrup Jensen (V), medlem af Udenrigspolitisk Nævn, mener, at sagen giver stof til eftertanke.

"Jeg vil tage sagen op med ministeren sådan, at vi kan sikre, at vi i fremtiden yder den mest optimale service for tribunalet. Hvis der er sket en fejl i papirgangen, skal den selvfølgelig rettes. Jeg har ingen som helst grund til at tro, at ministeriets embedsmænd har holdt noget tilbage. Danmark har en interesse i at få krigsforbrydere retsforfulgt ordentligt."

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, anser det for en "meget alvorlig sag" og kalder den "helt uforståelig." Han påpeger, at muligheden for, at der ligger materiale i Forsvarets Efterretningstjenestes arkiver, må undersøges igen - særligt set i lyset af, at Forsvarsministeriet tilsyneladende overhørte Udenrigsministeriets kraftige henstilling om, at Forsvarsministeriet ikke måtte sortere i dokumenterne.

Dette forhold overrasker også udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Espersen.

"Det er helt uantageligt. Det er klart, at myndighederne skal udlevere, hvad de bliver bedt om. Det virker som en skandale, at Danmark ikke har udleveret de papirer," siger han.

Kristeligt Dagblad forelagde i forgårs sagens oplysninger og kritikken fra en række juridiske eksperter for forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), men det har ikke været muligt for hende at kommentere sagen.