Forsvarsminister vil til bunds i »papkassenotat«-sagen

Hækkerup har fuld tillid til de fem topofficerer, der er mistænkt for at have videreformidlet forkerte oplysninger til Folketinget, men sagen skal granskes.

Forsvarsminister Nick Hækkerup vil til bunds i sagen om antallet af irakere taget til fange af danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om en særdeles alvorlig sag, hvis de fem topofficerer, der er mistænkt for at misinformere de tidligere forsvarsministre Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) om antallet af irakiske fanger i dansk varetægt, har handlet direkte mod bedre vidende.

Sådan lyder det fra nuværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S), efter at det er kommet frem, at Forsvarsministeriet vil indlede en tjenestemandssag mod fem navngivne topofficerer.

- Det her er muligheden for at komme til bunds i den her sag og få undersøgt det ordentligt. For mig er det afgørende, at Folketinget kan stole på de oplysninger, som vi modtager fra Forsvaret, siger Nick Hækkerup til TV2 News.

- Efter de oplysninger, der ligger, har man muligvis handlet mod bedre vidende og sagt, at der var 198 fanger i stedet for 500 fanger. Og har man gjort det mod bedre vidende, så er det en meget alvorlig sag, siger han.

Han vil imidlertid ikke bekræfte, at der blandt andet er tale om generalløjtnant Poul Kiærskou, tidligere chef for Hærens Operative Kommando og nuværende dansk repræsentant ved NATOs militærkomité, samt chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam. Nick Hækkerup henviser til, at der er tale om en personalesag.

Han understreger desuden, at han har fuld tillid til alle medarbejdere i Forsvaret. Var det ikke tilfældet, ville de ikke længere være ansat i Forsvaret, siger ministeren.

- Vi er i en situation, hvor folk er uskyldige, indtil det modsatte er bevist, siger Nick Hækkerup.

- Jeg vil bare gerne finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Hvem skal have ansvaret for, at der muligvis er givet forkerte oplysninger, hvad er omfanget af sager og så videre, lyder det.

De fem topofficerer er under mistanke for at have overtrådt deres forpligtelser som tjenestemænd ved at skjule eller at have medvirket til at skjule sandheden om antallet af krigsfanger, danske tropper tog under krigen i Irak i perioden 2004-2007, således at daværende forsvarsminister Søren Gade misinformerede Folketinget om de irakiske fangetal.

Sagen begyndte, da der i 2011 i en sagsmappe ved Hærens Operative Kommando blev fundet et udateret og unavngivet notat - det såkaldte papkassenotat - skrevet af en embedsmand.

Antallet af tilfangetagne irakere har været og er en stor del af den politiske debat, fordi fangerne kan være blevet udsat for tortur efter udlevering til de irakiske myndigheder.