Forsvarsminister: Problemerne i Ejendomsstyrelsen kan udløse ekstern granskning

Forsvarsminister Trine Bramsen har sendt et rejsehold til Hjørring for at undersøge manglende kontrol og mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Rejseholdets konklusion skal senest ligge klar om to måneder. Den bliver afgørende for, om der også skal foretages en ekstern granskning af sagen.

»Rejseholdet skal have sine konklusioner klar indenfor to måneder. Og jeg håber, at det snarere bliver inden for den næste måned,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsministeriets rejsehold, som netop er blevet sendt af sted til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring for at komme til bunds i sagen om manglende kontrol og mulig svindel, skal have sin konklusion klar om to måneder. Og allerhelst inden for én måned, fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Berlingske.

»Rejseholdet skal have sine konklusioner klar inden for to måneder. Og jeg håber, at det snarere bliver inden for den næste måned,« siger hun.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet omdrejningspunkt i en alvorlig sag om manglende kontrol og om mulig svindel med styrelsens indkøb. Rigsrevisionen har netop offentliggjort en rapport, der afdækker alvorlige fejl og manglende kontrol med indkøbene hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Problemerne blev kendt torsdag, da Politiken havde fået aktindsigt i dele af Rigsrevisionens undersøgelse.

Trine Bramsen fortæller, at sagen kan vise sig at kræve en ekstern undersøgelse. Den beslutning afhænger af, hvad Rejseholdets undersøgelse afdækker.

»Rejseholdet skal sikre, at hvis der er huller, så bliver de lukket med det samme. Og så skal de afdække omfanget af sagen, og hvor ansvaret ligger,« siger hun.

»Jeg vil på den baggrund tage stilling til, om der skal en ekstern undersøgelse til. For der er altid en risiko, når man foretager interne undersøgelser. Det handler om tillid, og jeg skal kunne stole på, at alt er lagt frem. Derfor kan det være, at det bliver nødvendigt med en ekstern undersøgelse,« siger Trine Bramsen.

Første rejsehold fra ministeriet

Rigsrevisionen påtaler blandt andet, at de samme personer i styrelsen på egen hånd kan foretage en bestilling, godkende den og efterfølgende udbetale pengene. Det medfører ifølge Rigsrevisionen en høj risiko for fejl eller svindel.

Fem personer er i øjeblikket tiltalt af politiet for bestikkelse og svindel i sagen.

»Det er første gang, jeg som minister har været nødt til at sende et rejsehold af sted. Det er min opgave at sikre, at alt kommer frem. Og i første omgang skal det ske ved at sende nogle folk af sted, som rent faktisk har kendskab til Forsvarets kerneorganisation,« siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring er blevet omdrejningspunkt i en alvorlig sag om manglende kontrol og mulig svindel med styrelsens indkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Kan få konsekvenser i eget departement

Sideløbende med Rejseholdets undersøgelse skal der ske en intern undersøgelse i selve ministeriet.

Det viser sig nemlig, at Forsvarsministeriets Interne Revision har kendt til problemer i Ejendomsstyrelsen i et ukendt antal måneder, uden at Trine Bramsen er blevet informeret om det.

»Og så kører der også et internt spor i mit ministerium, som handler om, hvorfor jeg ikke er blevet informeret om dette her. Og hvorfor man ikke har set på sagen med større alvor,« fortalte hun fredag til Berlingske.

Den del af sagen kan få personalemæssige konsekvenser i hendes eget ministerium, og modsat Rejseholdets undersøgelse skal den interne undersøgelse ligge klar inden for få dage, forventer Trine Bramsen.