Forsvarsminister om skuddrab i Kongens Lyngby: »Vi skal for alt i verden undgå, at den slags gentager sig«

Livgarden har i årevis undladt at reagere på advarsler om en tidligere udsendt soldat frem til, at han i marts blev anholdt for drab. Sagen kalder på nogle alvorlige refleksioner over indsatsen for veteraner, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøgte torsdag veteranhjemmet på Frederiksberg. Hun vil bede Folketingets forsvarsforligskreds fremrykke en planlagt evaluering af veteranindsatsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der venter forsvarsminister Trine Bramsen (S) et stort arbejde med at sikre, at Forsvaret fremover reagerer effektivt på soldaters tegn på psykiske problemer. Det siger ministeren, efter at det har vist sig, at Livgarden i årevis undlod at reagere på advarsler om en tidligere udsendt soldat, frem til at han i marts blev anholdt for at skyde og dræbe en mand i Kongens Lyngby.

»Det er en utrolig tragisk sag, vi har med at gøre. Det er dybt bedrøveligt, når nogen har det så dårligt, at de ender med at gøre skade på andre,« siger Trine Bramsen.

Berlingske har over de seneste dage beskrevet, at ekskæresten til den drabssigtede soldat gentagne gange har advaret Livgarden om, at soldaten udviste alvorlige tegn på psykiske problemer efter en udsendelse til Afghanistan i 2011. Livgarden har desuden været bekendt med, at han undervejs i forløbet både har været indlagt på psykiatrisk akutmodtagelse og politianmeldt for chikane, uden at det har hindret hans adgang til våben.

»Vi skal for alt i verden undgå, at den slags gentager sig. Jeg vil lægge mig i selen nu for at sikre, at risikoen for lignende sager fremover er så lille som overhovedet muligt. Det skal undersøges, om vi har den rigtige indsats for tidligere udsendte soldater, der har brug for hjælp. Og om indsatsen helt mangler nogle steder,« siger Trine Bramsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

»Man kan aldrig lave et perfekt system. Men sagen her kalder på nogle alvorlige refleksioner over, om man kan gøre noget bedre.«


Frygter du, at sagen er udtryk for et bredere problem med at reagere på mulige psykiske problemer i Forsvaret?

»Vi har over de seneste år har fået et markant bedre setup til at håndtere de problemer, som veteraner måtte opleve. Vi er på meget kort tid gået fra stort set ikke at have noget sikkerhedsnet til at have et ret fintmasket net,« siger Trine Bramsen.

»Det betyder til gengæld også, at indsatsen stadig er ret ny. Man kan aldrig lave et perfekt system. Men sagen her kalder på nogle alvorlige refleksioner over, om man kan gøre noget bedre,« siger den nye forsvarsminister.

Danmark har siden 2010 haft en officiel veteranpolitik, som skal sikre, at tidligere udsendte soldater med fysiske eller psykiske følger modtager »en hurtig, relevant, koordineret og respektfuld behandling«.

Ingen i Livgarden har noteret nogen af ekskærestens i alt seks henvendelser. Livgarden har heller ikke noteret en underretning om soldaten fra Københavns Vestegns Politi, som tidligere i år indledte en tilholdssag mod ham og udstyrede kæresten med en overfaldsalarm.

Den sigtede har efter sin udsendelse til Afghanistan arbejdet i forsyningskontoret på Høvelte Kaserne, hvilket, ifølge Berlingskes oplysninger, har givet ham adgang til våbendepotet. Livgarden oplyser ikke, om han har bibeholdt samme stilling helt frem til drabet i marts. Det ligger dog fast, at han har fået adgang til en af Forsvarets pistoler, hvilket kræver nøgle, dørkode og sikkerhedsgodkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Undersøges af Auditørkorpset

Forsvarsministeriets Auditørkorps skal nu undersøge, om der er begået pligtforsømmelse i Livgardens håndtering af forløbet.

Bliver Auditørkorpsets undersøgelse af sagen vanskeliggjort af, at ingen i Livgarden har skrevet noget som helst ned om sagen?

»Auditørkorpsets undersøgelse skal indebære, at de forskellige involverede parter høres. Det involverer også dem, der har rettet henvendelse til Forsvaret. Så jeg forventer, at sagen vil blive oplyst, så vi får det fornødne grundlag for at vurdere, om der er begået svigt, og om noget skal gøres anderledes,« siger Trine Bramsen.

Trine Bramsen vil bede Folketingets forsvarsforligskreds om at fremrykke den evaluering af veteranindsatsen, som er planlagt i forsvarsforliget.

Forsvaret skal undersøge, »hvordan informationer fra for eksempel bekymrede pårørende udveksles internt i Forsvaret og for eksempel mellem Forsvaret, Politiet og psykiatrien – med de begrænsninger der er forbundet i sager med personfølsomme oplysninger,« som Forsvarskommandoen oplyste i går i Berlingske.

Forsvaret skal også undersøge, om uddannelsen og kompetencerne hos Forsvarets kontaktofficerer har det fornødne niveau.