Forsvarsminister klar til at justere veteranpolitik

Selv om Forsvaret skal spare, skal der ikke skæres i hjælpen til de hjemvendte soldater, bebuder Nick Hækkerup (S). Han er åben for forslag til, hvordan veteranpolitikken forbedres.

Forsvaret bliver bedre og bedre til at tage sig af veteranerne, og samfundet bliver bedre og bedre til at vise veteranerne den respekt, de fortjener, siger forsvarsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Forsvaret gør meget for at hjælpe de danske soldater, der vender hjem fra international tjeneste, kan der gøres mere.

- Helt grundlæggende synes jeg, det er vigtigt, at når vi som samfund vælger at sende unge mennesker ud til krig, at vi så også er der til at passe på dem, når de er hjemme igen, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at mange danske soldater oplever psykiske problemer to-tre år efter hjemsendelse. Knap 17 procent af dem har enten fået en psykiatrisk diagnose, købt medicin mod psykiske sygdomme eller været i behandling for stofmisbrug.

- Krig er ikke for sjov. Krig indebærer en risiko for meget voldsomme oplevelser. Det nytter ikke, at vi bilder os ind, at det er omkostningsfrit. Det, der glæder mig, er, at Forsvaret bliver bedre og bedre til at tage sig af vores veteraner, og samfundet bliver bedre og bedre til at vise veteranerne den respekt, de fortjener, siger forsvarsministeren.

Foreningen for Krigsveteraner og Pårørende til soldater i Afghanistan efterlyser en større indsats for at hjælpe hjemvendte soldater til den erkendelse, at de har behov for hjælp.

Nick Hækkerup er »meget åben« for løsningsmuligheder, når den danske veteranpolitik skal evalueres i løbet af efteråret.

- Der skal vi se på de muligheder, der er for at forbedre vores tilbud til veteranerne. Hvordan det skal gøres, ved jeg ikke endnu, men jeg er meget åben for forslag. Selv om Forsvaret skal spare, er det regeringens ønske at fortsætte ambitionsniveauet og rammen for veteranpolitikken, siger Nick Hækkerup og understreger, at man uanset antallet af forbedringer aldrig når helt i mål:

- Jeg tror aldrig, vi når der til, hvor man kan sige, at nu er værket fuldbragt. Men vores professionalisme, dygtighed og evne til at hjælpe veteranerne er steget rigtig meget, og det er jeg glad for, siger han.