Forsvarsminister beklager rigsrevisorers kritik

Statsrevisorerne uddeler skarp kritik af forsvaret og Forsvarsministeriet for at have saboteret modkøbsaftaler gennem to år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets statsrevisorer uddeler hårde verbale klask til først og fremmest forsvaret for gennem næsten tre år at have skjult sine indkøb for Erhvervs- og Byggestyrelsen for dermed at undgå, at forsvarets leverandører blev pålagt at købe varer for et tilsvarende beløb i Danmark.

Med udtrykket "kritiserer skarpt" har statsrevisorerne valgt en kritik, som placerer forsvarets forsyndelse til  syvende pladsen på statsrevisorernes karakterskala. Den omfatter kun ni karaktertrin i alt, så den skarpe kritik hører til blandt de tungeste udtryk.

Men også Forsvarsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet må lægge rygstykker til en tilsvarende hård kritik, fordi de var to år om at afklare uenigheden mellem forsvaret og Erhvervs- og Byggestyrelsen om hvordan modkøbsreglerne skulle forvaltes.

Minister beklager

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech bøjer sig for Rigsrevisionens kritik.

"Jeg tager til efterretning, at Statsrevisorerne i dag har udtalt deres kritik af de forhold, som Rigsrevisionen anfører som problematiske i beretningen om modkøb. Jeg er enig med Rigsrevisionen i, at der havde udviklet sig en utilfredsstillende situation i forholdet mellem Forsvarets Materieltjeneste og Erhvervs- og Byggestyrelsen. Problemet blev løst få måneder efter, at jeg blev forsvarsminister", siger hun i en skriftlig kommentar. 
 
Ministeren beklager, hvis Rigsrevisionen har ret i, at dansk erhvervsliv gik glip af indirekte statsstøtte via forsvarets materielindkøb.

"Jeg kan konstatere, at Rigsrevisionen har vurderet, at uenigheden om reglernes fortolkning har medført, at Danmark ikke har kunnet opnå modkøb i det omfang modkøbsreglerne forudsatte. Det er naturligvis beklageligt, hvis det er tilfældet". 

Jeg er enig i, at en løsning kunne være fundet hurtigere. Men som Rigsrevisionens undersøgelse viser, er det vigtigt, at der er fuld enighed om reglerne, således at de bliver forvaltet ens og korrekt", siger hun.