Forsvarsekspert: Kineserne vil vise, de er blevet militært voksne

Onsdag passerede tre kinesiske krigsskibe gennem dansk farvand. De skal deltage i fælles russisk-kinesisk flådeøvelse i Østersøen. Ekspert kalder udviklingen bekymrende.

Kinesisk krigsskib i dansk farvand Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvaret
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre kinesiske krigsskibe bevægede sig onsdag gennem dansk farvand mod Østersøen, hvor de skal deltage i en fælles øvelse med den russiske flåde.

Samarbejdet mellem Rusland og Kina er ikke nyt, men det er blevet tættere på næsten alle fronter, og den fælles øvelse i Østersøen er et signal, om at de to lande står sammen imod Vesten og Nato. Det fortæller Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Tidligere var der ikke nogen, der kunne blive stødt af øvelserne mellem Kina og Rusland, men nu finder de sted i områder, hvor der er konflikter og reelle uoverensstemmelser. De to lande tager parti for hinanden. Kineserne støtter russerne i Østersøen på samme måde, som russerne støtter kineserne i meget af det, der sker, i det Sydkinesiske Hav,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Han kalder udviklingen bekymrende, men mener ikke, at vi skal være bange.

»Vi skal være opmærksomme på, at der er en problematisk udvikling i gang i vores nærområde. Østersøen er et højspændt område, hvor vi ret direkte og ufortyndet kan man mærke vores forhold til Rusland, og netop derfor bliver området ofte brugt til symbolske handlinger. Rusland ved, vi er opmærksomme på det og måler temperaturen ud fra de handlinger. Denne øvelse er med til at skrue temperaturen mellem Rusland og Nato længere ned, så vi kommer endnu mere på køl - nærmest på vej ind i dybfryseren.«

Nato har selv oprustet og afholdt adskillige militære øvelser i Østersø-området.

Flemming Splidsboel Hansen fortæller, at Rusland og Kina med øvelsen kan øge deres operative samvirke.

»De lærer at samarbejde militært og kommunikere med hinanden. De kan øge deres evne til at koordinere deres militære indsatser, og det vil de gerne.«

Han fortæller, at Kina har store ambitioner på det sømilitære område.

»Det betyder noget for Kina, at de kan komme ud på de store have, være der i længere tid og blive understøttet logistisk igennem længere tid. At Kina nu kan sejle ud på den her måde og deltage i en øvelse så langt væk er en måde at vise, at man er ved at blive militært voksen, og det vil kineserne gerne.«

De kinesiske skibe, der onsdag passerede gennem dansk farvand, bestod af en fregat, et forsyningsskib og en destroyer. De blev fulgt af et dansk patruljeskib. Forsvaret har i en pressemeddelelse meddelt, at to af den russiske flådes største atomfartøjer forventes at passere gennem dansk farvand den 21. juli på vej til Østersøen – blandt andet den 170 meter lange atomdrevne ubåd Dmitry Donskoy. Også her vil et dansk patruljefartøj blive sendt ud til de udenlandske fartøjer.