Forsvarschef kritiserer USA

Jesper Helsø kritiserer højst usædvanligt USAs strategi i Irak.

Ifølge forsvarschefen var det forkert af USA at opløse den irakiske hær i 2003, før de danske styrker rykkede ind. Det gjorde, at det blev sværere for de danske soldater at udføre deres arbejde i det krigshærgede land:

»Vi skulle bruge ganske mange kræfter på igen at få etableret den lokale sikkerhedsstruktur i Irak«, siger Jesper Helsø i et interview med Politiken.

Overordnet har den danske indsats under de givne omstændigheder været en »succes«, siger forsvarschefen. Men det havde gået noget »nemmere«, hvis ikke USA havde opløst den irakiske hær.

En talsmand for den amerikanske ambassade i København siger om kritikken, at det »altafgørende var, at Saddam Hussein blev væltet, og Irak blev frit«.

Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft kritiserer forsvaret for ikke at have lagt mere pres på regeringen for at komme ud af Irak allerede i 2003.

»Opløsningen af Iraks hær og statsapparat betød, at krigen logistisk set ikke længere kunne vindes. Og det burde forsvaret have fortalt regeringen«, siger Lykketoft til Politiken.

Helsø mener dog, at man skal passe på med at være bagklog:

»Den viden, man har i dag, havde man jo ikke dengang«.

Kilde: Politiken