Forsvarsadvokat: »Jeg forstår godt, at folk ønsker Mansour hen, hvor peberet gror«

Sam Mansours forsvarsadvokat glæder sig over, at »boghandleren fra Brønshøj« ikke skal udvises af landet - men forstår godt, hvorfor mange danskere er forargede over dommen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sam Mansour - også kendt som »boghandleren fra Brønshøj« er en person, som danskerne må lære at leve med trods hans voldsomme ytringer og opfordringer til terror.

Sådan lyder det fra Mansours egen forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, der godt kan forstå, at mange politikere og andre danskere er forargede over, at Mansour ikke har fået frataget sit danske statsborgerskab.

»Jeg forstår godt, at folk ønsker ham hen, hvor peberet gror. Men sagen er den, at det ikke er lykkedes anklagemyndigheden at bevise, at han har et andet statsborgerskab, og forudsætningen for at kunne ophæve statsborgerskab er, at personen har et andet statsborgerskab, for man må ikke gøre personer statsløse,« siger Thorkild Høyer til Berlingske Nyhedsbureau efter dommen ved Retten på Frederiksberg.

Her blev Sam Mansour torsdag aften idømt fire års fængsel for at opfordre til terror. Til gengæld kan han beholde sit danske pas.

»Jeg er glad for, at hans statsborgerskab ikke er blevet ophævet, og at han ikke er blevet udvist. Men straffen på fire års fængsel er for hård. Det drejer sig kun om ytringer, som ikke er specielt hårde i forhold til, hvad man ellers finder rundt omkring,« siger Thorkild Høyer.

Sam Mansour var den første, der blev dømt for at overtræde straffelovens paragraf 114, og han er den eneste person, der er blevet dømt for at overtræde den to gange. I 2007 blev han idømt tre et halvt års fængsel for en tilsvarende forbrydelse.

Alligevel fastholder Thorkild Høyer, at Mansour skal blive i Danmark:

»Mansour er en person, vi må lære at leve med i Danmark, og vi må tage kampen mod hans synspunkter i de demokratiske rammer, vi har i Danmark.«

Selvom forsvarsadvokaten ikke har sympati for sin klients ytringer, kan han godt forstå baggrunden for dem:

»Han gør ikke meget for at vinde sympati for sin sag. Han udtrykker sig ikke fantastisk nuanceret, men jeg kan godt forstå, at han er vred over, hvad der sker i Syrien. Det, der sker i Syrien, er dybt forfærdeligt, fordi så mange er blevet dræbt af Assad-styret,« siger Thorkild Høyer.

Han har i samråd med Mansour udbedt sig betænkningstid for at overveje, om dommen skal ankes til Landsretten.