Forsvarsadvokat får bøde for forsøg på klientfiskeri

Ifølge Radio24syv får forsvarsadvokat Erbil Kaya en bøde på 60.000 kroner. Kaya er "chokeret" over bøden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Forsvarsadvokat Erbil Kaya skal ifølge Radio24syv betale 60.000 kroner i bøde, fordi han har forsøgt at overtage en klient, som allerede havde en anden forsvarer.

Det er Advokatnævnet, der har tildelt Kaya bøden.

Hvis man har behov for en advokat, står det en frit for at udskifte løbende, men i dette tilfælde mener Advokatnævnet ikke, at den pågældende klient har ytret et ønske om at skifte.

I denne sag, der nu koster Erbil Kaya fra advokatfirmaet TVC en bøde på 60.000 kroner, havde den tiltalte i sagen allerede en advokat.

Erbil Kaya repræsenterede dog tiltalte i en anden sag, og Advokatnævnet mener, at han forsøgte at overtale klienten til at repræsentere klienten i denne sag også.

Men Kaya hævder, at den tiltalte selv anmodede om også at få Kaya i denne sag. Men fordi Erbil Kaya ikke havde plads i kalenderen, henviste han tiltalte til en kollega hos TVC.

Men der er ikke nogen skriftlig dokumentation for, at den tiltalte skulle have ønsket at skifte sin daværende advokat til fordel for en fra TVC.

Derfor vurderer Advokatnævnet, at Erbil Kaya uretmæssigt har forsøgt at fortrænge den tiltaltes forsvarer i straffesagen.

- Jeg er chokeret over nævnets afgørelse, da den hviler på et faktuelt urigtigt grundlag. Sagen vil snarest blive indbragt for retten, så der kan være bevisførelse om forløbet, siger Erbil Kaya til Radio24syv.

Sysette Vinding Kruse, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, kalder det for en "trist sag."

- Klienten har altid mulighed for at skifte advokat, men det er klart, at det ønske skal opstå hos klienten selv - og ikke på baggrund af et pres fra en anden advokat, siger hun til Radio24syv.

Sysette Vinding Kruse mener, at det såkaldte "klientfiskeri", hvor advokater uopfordret forsøger at fiske klienter, der allerede har advokatbistand, er et stigende problem.

I 2016 blev Erbil Kaya tildelt to bøder af Advokatnævnet. Blandt andet fordi han havde anmodet om salær for retsmøder, hvor han ikke selv var til stede.

/ritzau/