Forsvars-ministeriet skraber bunden

Ifølge en undersøgelse af forsvarsminister Nick Hækkerups ansvarsområde mener befolkningen, at der er problemer med kulturen i forsvaret.

Forsvarsminister Nick Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsministeriet indtager bundplaceringen både når det gælder omdømmet i almindelighed, og når det gælder vurderingen af ministeriets kultur.

Det fremgår af en større imageundersøgelse, som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har bestilt hos analysefirmaet Epinion. Næsten 4.000 ansatte og godt 2.500 borgere har svaret på spørgsmål om ministerområdets kultur, ledelse og kommunikation, ligesom 30 politikere, journalister, eksperter og andre meningsdannere er blevet interviewet.

I den overordnede bedømmelse af Nick Hækkerups ministerområde scorer Beredskabsstyrelsen bedst med 84 af 100 mulige point. Derpå følger Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste, mens Forsvarsministeriets departement på Holmens Kanal deler bundplacering med Hjemmeværnet med henholdsvis 67 og 66 point.

Sagerne om den falske oversættelse af »jægerbogen« og senest påstandene om, at forsvarets ledelse gav forkerte tal om antallet af tilbageholdte i Irak, har udløst beskyldninger mod forsvaret for at have en »rådden kultur.«

Men skal man tro undersøgelsen, står det værre til blandt embedsmændene i departementet. I befolkningen mener kun 12 pct., at kulturen i departementet er sund, hvorimod 29 pct. af befolkningen mener, at kulturen i den uniformerede del af forsvaret er sund. Blandt meningsdannere mener hele 52 pct., at departementets kultur er usund.

Afghanistan kan påvirke undersøgelsen

Departementschef Lars Findsen og den øvrige ministerielle ledelse har også fået karakter. På spørgsmålet om, hvorvidt ministeriet har en velfungerende ledelse, svarer kun 18 pct. af befolkningen og 12 pct. af meningsdannerne »ja«. Også blandt ministeriets medarbejdere er der et flertal 43 pct. der svarer »nej«, mens kun 33 pct. siger »ja«. I forsvaret får generaler og admiraler opvendte tommelfingre fra 27 pct. af befolkningen og 39 pct. af meningsdannerne. Når det gælder kommunikationens troværdighed og åbenhed scorer forsvaret højere end departementet.

Undersøgelsens resultater er indsamlet i maj og juni, hvor Nick Hækkerup havde været minister i godt et halvt år. Trods de negative tal behøver minister og departementschef ikke at tage hele ansvaret. Kommunikationsekspert Joachim Sperling kender ikke undersøgelsen, men påpeger, at virksomheder og organisationers omdømme kan påvirkes kraftigt af omstændigheder, de ikke har synderlig indflydelse på.

»Danmark er krigsførende, og går det dårligt, rammer det organisationen, selv om dansk forsvar kun spiller en lille rolle i Afghanistan. En jægerbogsag kan også påvirke, uden at embedsmændene i departementet har andel i den. Omvendt kan virksomheder som Lego og Novo, der går godt, gå på vandet. Så man skal tage den slags undersøgelser med et gran salt,« siger han.