Forsvarets Efterretningstjeneste undervurderede IS-terror

Danmarks militære efterretningstjeneste vurderede få dage før terrorangrebet i Paris, at Islamisk Stats kapacitet til at udføre et komplekst terrorangreb i Vesten er begrænset. Det er en klar fejl, siger en tidligere analytiker hos FE.

Blomster fra sørgende i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

En årlig risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark – baseret på efterretningsmæssig indhentning, - konkluderede få dage før terrorangrebet i Paris, at Islamisk Stats evner til at gennemføre et større terrorangreb i Vesten er begrænset. Det oplyser Radio24syv.

Rapporten fra FE blev udgivet onsdag den 4. november og er en aktuel vurdering af forhold i udlandet, som har betydning for Danmarks sikkerhed, og i hovedkonklusionens indledning fastslår FE følgende:

»ISIL og al-Qaedas kapacitet til at planlægge og gennemfø­re større og mere komplekse angreb i Vesten er begrænset.«

Konklusionen står i skærende kontrast til fredagens terrorangreb i Paris, som Islamisk Stat stod bag, og som beskrives »velkoordineret«, fordi terroristerne angreb seks forskellige steder rundt om i Paris på stort set samme tidspunkt og dræbte mindst 129 personer.

»Det er en klar fejl på et rigtig uheldigt tidspunkt, fordi man kort tid efter vurderingen har angrebet i Paris,« siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS og tidligere analytiker hos netop Forsvarets Efterretningstjeneste, til Radio24syv.

»Hvis man skal forsvare det, så er det enorm vanskeligt og utaknemmeligt, fordi de lægger dokumentet ud, og så kan folk komme og slå ned bagefter. Det er en del af spillet, men der er ingen tvivl: Det er en fejl af FE, at de vurderer dette, og det vil de formentlig også indse, når de ser rapporten igennem igen,« siger Flemming Splidsboel.

I forbindelse med efterforskningen af terrorangrebet i Paris kom det lørdag frem, at et syrisk pas blev fundet ved en af de terrorister, der detonerede en selvmordsbombe ved Stade de France, og efterfølgende oplyste græske myndigheder, at passet er registreret på øen Lesbos den 3. oktober.

Der spekuleres derfor i, om en eller flere af gerningsmændene har taget turen op gennem Europa under dække af at være flygtning, og hvis det bekræftes, har Forsvarets Efterretningstjeneste begået endnu en fejl mener Flemming Splidsboel, fordi FE i samme risikovurdering kalder det »mindre sandsynligt, at militante islamistiske grupper på kort sigt vil udnytte de aktuelle migrations- og flygtningestrømme til at få adgang til Europa for at udføre terrorangreb.«

»Det vil i så fald være endnu en fejl fra FEs side,« siger Flemming Splidsboel.

Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere sagen.