Forsvarets auditører til Helmand

Tre personer fra Forsvarets Auditørkorps forventes at afrejse til Afghanistan onsdag for at støtte undersøgelsen af sidste uges kamphandling, hvorunder to danske soldater blev dræbt, og en blev såret.

Den britiske kampgruppe i Helmand-provinsen forestår undersøgelsen af episoden, hvor der er opstået mistanke om, at de to danske soldater blev dræbt af beskydning fra en anden koalitionsenhed.

De danske soldater i Helmandprovinsen kommer fra Den Kongelige Livgarde, og har for tiden til opgave at holde Taleban væk fra et område i Øvre Gereshk dalen kendt som »green zone«.

Der er tale om et nærmest junglepræget frodigt område langs Helmandfloden, som bruges af Taleban til blandt andet transport af våben og opium. Det var under kampe efter mørkets frembrud sidste onsdag, at de to danske soldater blev dræbt af granater. Kampene mod Talebanoprørere er fortsat dagligt siden da.

Efterfølgende har gennemgang af forløbet rejst mistanken om, at soldaterne blev ramt af ild fra en enhed fra den NATO-ledede koalitionsstyrke. Langt størstedelen af koalitionsstyrkerne i området er britiske.