Forsvaret undersøger likvideringspåstand

Auditørkorpset vil nu indlede en undersøgelse for at finde ud af, om danske soldater i Afghanistan har deltaget i en likvidering, som en soldat hævder i dokumentarfilmen, Armadillo.

Nu skal det undersøges, hvorvidt danske soldater har deltaget i likvideringer, som det hævdes i dokumentarfilmen, Armadillo. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har danske soldater deltaget i likvideringer af fjenden i Afghanistan? Det vil Forsvarets Auditørkorps nu undersøge, efter påstanden er blevet fremført i den nye danske dokumentarfilm Armadillo, der har fulgt de danske soldater og går meget tæt på de barske kamphandlinger i Afghanistan.

Filmen, der havde verdenspremiere ved filmfestivalen i Cannes i går, viser soldater fra Armadillo-lejren i Helmand, der pludselig er i nærkamp med talebankrigere. Her kaster en af de danske soldater en håndgranat ned i grøften, og straks efter farer to soldater hen og skyder løs på talebanerne. Efter episoden bruger en af de danske soldater ordet »likvidering«, da han skal fortælle om, hvordan han var med til at skyde på de sårede talebanere, der endnu var i live efter håndgranaten.

Det er forsvarschef Knud Bartels, der nu vil have kulegravet sagen til bunds.

»Forsvarschefen har på baggrund af de udtalelser, der kommer i filmen, hvor en soldat nævner ordet likvidering, bedt auditørkorpset om at undersøge sagen,« siger operationschef i Hærens Operative Kommando, oberst Henrik Sommer til TV 2.

Alvorlig sag

Alene mistanken, om at danske soldater har deltaget i en likvidering, er så alvorlig en sag, at det er godt, at Forsvaret nu tager initiativ til en auditørundersøgelse, mener SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

»Det er rettidig omhu fra forsvarschefens side. Det er jo en ganske alvorlig sag, hvis danske soldater har overtrådt Genève-konventionen,« siger Holger K. Nielsen.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Hans Kristian Skibby, har stor tiltro til, at auditørerne kan finde ud af, om soldaterne har overtrådt krigens love i Afghanistan.

»Når soldaterne befinder sig i en krigszone, så kan tingene jo gå galt. Men vi skal selvfølgelig ikke se gennem fingre med en likvidering, hvis det skulle være sket. Der er det på sin plads at undersøge påstandene, og vi skal ikke holde hånden over nogen,« siger Hans Kristian Skibby.

Filmen skildrer unge danskere, der kommer til Afghanistan for første gang - og hvordan krigen ændrer dem og deres forhold til liv og død.

Filmens instruktør, Janus Metz, forsvarer ifølge DR soldaterne. Han mener ikke, at filmen dokumenterer en likvidering.

Efter at Janus Metz gav et interview til Politiken for to uger siden, indkaldte Enhedslisten forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) i samråd, hvor hun skal redegøre for, om danske soldater har overtrådt krigens love.

Filmen får dansk biografpremiere den 8. juli.