Forsvaret sender stort antal soldater hjem på grund af coronarisiko: »Det er ikke sket før i fredstid«

En stor del af Forsvarets soldater bliver i dag sendt hjem fra landets kaserner. Forsvarets kritiske militære funktioner bliver på plads.

Danmark befinder sig i en historisk periode uden nogen militær trussel, derfor kan man godt tillade sig at sende en stor del af de ansatte hjem. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et stort antal af Forsvarets ansatte herhjemme bliver i dag sendt hjem. Det bekræfter Forsvarskommandoen over for Berlingske.

Det sker på baggrund af nye retningslinjer fra Forsvarets ledelse som følge af smitterisikoen for covid-19, som efter statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde onsdag aften har lagt en stor del af landets arbejdspladser ned.

»Det er mig bekendt ikke sket før, at man har sendt landets soldater hjem i fredstid,« siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

Forsvarets kritiske militære funktioner, som Flyvevåbnets afvisningsberedskab, bliver ikke påvirket af den omfattende hjemsendelse, oplyser Forsvarskommandoen.

»Redningsberedskabet skal stadig være på plads med de store helikoptere. Det samme skal specialoperationsstyrker, som ligger med kort beredskab i tilfælde af terrorangreb og til støtte for politiet. Der skal være nogle skibe, der kan håndhæve suveræniteten til søs. Der er altså en masse militære funktioner, der stadig skal kunne fungere i denne specielle situation,« siger Peter Viggo Jakobsen.

»Det positive er, at Danmark befinder sig i en historisk periode uden nogen militær trussel, derfor kan man godt tillade sig at sende en stor del af de ansatte hjem,« siger han.

Forsvaret kan endnu ikke sætte tal på, hvor mange af de ansatte, der torsdag bliver sendt hjem. Flere oplysninger følger i løbet af dagen, oplyser Forsvarskommandoen.