Forsvaret: »Sagen er et norsk anliggende«

Det danske forsvar i skikkelse af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev opmærksom på sagen om Eritrea-lastbilerne i oktober 2012 og for alvor i 2013, da FNs rapport blev udgivet. Først da Berlingske henvendte sig første gang, blev Forsvarsministeriet orienteret om sagen.

Forsvarets aflagte lastbiler er ad omveje endt i hænderne på militæret i det afrikanske diktatur Eritrea, der er berygtet for undertrykkelse og systematiske brud på menneskerettighederne. Det er ifølge FN et brud på våbenembargoen mod landet, der kaldes »Afrikas Nordkorea«. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED

Ifølge Bjarke Heiberg-Iürgensen, salgschef i FMI, var der ikke grund til at tro, at lastbilerne ville havne i hænderne på de forkerte.

»Sagen er et norsk anliggende, og vi har solgt til en mand i Norge, som har solgt det videre til en mand, der har sendt dem til Eritrea. Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, men vi kan ikke forhindre andres regelovertrædelser. Konstateres der potentielle lovovertrædelser, så kan vi, som vi har gjort i denne sag, forsøge at undgå gentagelser,« siger han.

Lastbilerne er solgt som civile og kan derfor ikke betragtes som forsvarsmateriel, understreger Bjarke Heiberg-Iürgensen. Og samtidig forklarer han, at FMI efter sagen om den norske mellemmands salg til Eritrea og FN-rapporten har strammet procedurerne op.

»Det er problematisk, hvis nogen overtræder reglerne, og vi vil på ingen måde medvirke til, at der sælges til lande under embargo uden tilladelse. Det er vigtigere, at lovgivningen overholdes, end det er at tjene penge,« siger Bjarke Heiberg-Iürgensen.

Burde I have gjort mere for at undgå, at lastbilerne endte i Eritrea?

»Det er jo svært at undgå. Vi har indført register, hvor man skal registrere sig, hvis man vil købe. Hver enkelt sag gør os klogere, og vi har da især gjort os erfaringer fra sagen med Roger Jensen.«

Roger Jensen har ikke købt materiel af det danske forsvar siden 2012, og FMI har endnu ikke besluttet, om man vil sælge til ham, hvis han skulle henvende sig igen.