Forsvaret ramt af endnu en spareplan

Forsvarsministeriet vil hente flere penge fra forsvarets drift til at investere i nye initiativer. Men det er uklart, hvad pengene skal bruges til.

Danske soldater i Letland op til NATO-øvelsen Silver Arrow 2015. Øvelsen finder sted fra 14. september til 29. september, og i alt vil omkring 1.000 udenlandske soldater deltage sammen med de lokale lettiske soldater. Nye besparelser kan tvinge forsvaret til at skrue ned for det nuværende aktivitetsniveau. Foto: Ints Kalnins Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et krav om yderligere nedskæringer på forsvarsbudgettet på 2,5 procent af driftsudgifterne rammer nu forsvaret.

I næste uge skal forsvarets fem styrelseschefer, heriblandt forsvarschef Peter Bartram, chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Niels Bundsgaard, og chefen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Laila Reenberg, aflevere planer for, hvordan de vil foretage yderligere besparelser, som skal gennemføres fra og med 2017.

Ifølge Berlingskes oplysninger forventer Forsvarsministeriet, at den nye besparelse på driften vil løbe op i omkring 300 millioner kroner om året, som skal lægges oven i de 2,7 milliarder kroner i årlig besparelse, som partierne bag forsvarsforliget vedtog i forsvarsforliget fra 2012.

Det er ifølge Berlingskes oplysninger Forsvarsministeriets departement, der sammen med den såkaldte koncernledelse, heriblandt forsvarets ledelse, har besluttet at gennemføre den såkaldte »omprioriteringsplan«.

I et brev til Forsvarsministeriets styrelseschefer, som Berlingske er i besiddelse af, skriver departementschef Lars Findsen, at pengene skal bruges til »geninvestering og udvikling på udvalgte områder«.

Hvad den nye besparelse mere konkret skal bruges til, oplyses ikke. Men det fremgår af omprioriteringsplanen, at styrelsescheferne i efteråret 2016 vil få lejlighed til at deltage i en diskussion om, hvordan den nye »omprioriteringspulje« skal anvendes.

For bordenden i koncernledelsen vil sidde departementschef Lars Findsen, som efterfølgende vil skrive et oplæg om, hvordan den nye pulje skal bruges.

Sammen med brevet fra departementschefen har styrelsescheferne modtaget en vejledning i, hvordan de skal spare de nye penge. Forsvarsministeriets embedsmænd peger på tre metoder: Forsvarschefen og de øvrige styrelseschefer kan effektivisere den nuværende drift yderligere, de kan skrue ned for deres nuværende aktivitetsniveau, og de kan foreslå helt at droppe nogle af deres nuværende opgaver.

»Det er dybt bekymrende. Der er lavet rigeligt besparelser på forsvaret. Jeg kan ikke se fornuften i yderligere besparelse, når forsvaret i forvejen er fladtrådt,« siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, som i stedet for besparelser vil tilføre forsvaret nye penge til nye initiativer.

Hun erindrer ikke, at kredsen af forligspartier bag forsvarsforliget er blevet orienteret.

»Vi skal orienteres om væsentlige spørgsmål,« siger hun.

Vil ikke give garantier

Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) har heller ikke fået en orientering:

»Der er ikke noget i vejen med at effektivisere, men det er vigtigt, at pengene bliver i forsvaret. De skal ikke ende som noget, Forsvarsministeriet kan lege med,« siger han.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) har heller ikke hørt om initiativet:

»Selvfølgelig er det altid rart for en minister at have en pulje med penge til at investere for. Men der er et stort og vigtigt forlig om forsvaret, som vi skal holde sammen om. Jeg ved ikke, hvad ministeren har gang i her, og jeg går ud fra, vi får en meget præcis forklaring, næste gang vi mødes,« siger han.

Formanden for Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen, kalder omprioriteringsplanen for »hen i vejret«:

»Jeg kan godt se ideen i at have en pulje til investeringer, men forsvaret er presset i bund. Jeg tror ikke, ministeriet har forstået, hvad der sker i forsvaret i øjeblikket. Nye sparekrav er et utroligt dårligt signal,« siger han.

Officerernes formand, Niels Tønning, er bange for, at den nye omprioriteringspulje vil ende i Finansministeriets kasse frem for at blive brugt til initiativer inden for forsvaret.

»Der er allerede store huller i forsvarets rækker, og man kan frygte, at nu vrider man citronen en gang til for at skaffe grundlag for nye besparelser i næste forsvarsforlig,« siger Niels Tønning.

Han er ikke blevet orienteret fra Forsvarsministeriet om planen og vil på næste møde i forsvarets hovedsamarbejdsudvalg bede om en forklaring.

Det var ikke muligt at få svar fra forsvarsminister Carl Holst (V) i går, men Forsvarsministeriets koncerndirektør, Bjørn Bisserup, afviser, at der er tale om en spareplan.

»Vi har ikke i departementet nogen konkrete planer for, hvad pengene skal bruges til. Ideerne skal komme fra de myndigheder, som skal komme med forslag til, hvor de vil tage pengene. De to ting skal ses i sammenhæng.«

Kan du garantere, at pengene ikke havner i statskassen?

»Man kan aldrig give garantier, men jeg har svært ved at se det for mig,« siger Bjørn Bisserup og tilføjer, at forsvaret er undtaget fra det generelle krav til staten og kommunerne om at finde effektiviseringer på to procent, som skal bruges til omprioriteringer.