Forsvaret kan nu købe til bedre pris

Et massivt flertal har fået regeringen til at dispensere fra modkøbsreglerne, så forsvaret kan sige ja til et fordelagtigt køb af reservedele uden at skulle kræve modkøb.

Ingeniør Ida Ferlov fra Forsvarets Materieltjeneste, der i et personligt brev gjorde forsvarsministeren opmærksom på konsekvenserne af modkøbskravet, er – efter dispensationen fra modkøbsreglerne – rejst til USA for at redde så mange som muligt af de billige reservedele. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen i spidsen har partierne bag forsvarsforliget fået regeringen til at sikre, at forsvaret alligevel kan få lov til at gøre et meget fordelagtigt indkøb af helikopterreservedele uden at skulle stille krav om modkøb.

John Dyrby Paulsen rejste sagen over for forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) efter Berlingske Tidendes omtale af, hvordan forsvaret gik glip af muligheden for at købe helikopterreservedele med en besparelse på 100 millioner kroner og med en tidsbesparelse på op til to år. Årsagen var Erhvervs- og Byggestyrelsens krav om, at sælgeren, den amerikanske flåde via flyproducenten Lockheed Martin, skulle forpligte sig til at købe ind i Danmark for et beløb svarende til prisen for reservedelene. Men det ønskede leverandøren ikke. I stedet for at sælge til Danmark gik hovedparten af reservedelene til Canada, som flyver med samme type helikopter, EH 101, som dansk Flyvevåben benytter som redningshelikopter.

»Den historie hører ingen steder hjemme, og kommer ikke til at gentage sig,« siger John Dyrby Paulsen.

SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen understreger, at modkøb skal tages alvorligt. Forsvarets administration af ordningen indtil juni i år, hvor Forsvarets Materieltjeneste forsøgte at undgå at pålægge leverandørerne modkøbsaftaler, har ifølge Holger K. Nielsen formentlig været årsag til, at Erhvers- og Byggestyrelsen har administreret for restriktivt.

»Men Erhvervs- og Byggestyrelsen skal selvfølgelig administrere modkøb, så det virker bedst muligt for samfundet, og det er meget tilfredsstillende, at man nu dispenserer, så sagen om helikopterreservedelene reddes bedst muligt,« siger han.

Minister tilfreds

Formanden for Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD, direktør Jan Falck Schmidt fra Falck Schmidt Defense Systems A/S er derimod utilfreds med det politiske indgreb i sagen.

»Hvis man bruger muligheden for at gøre en god handel som argument for at undlade at kræve modkøb, åbner man en ladeport. Og hvis man dispenserer fra modkøbscirkulæret hele tiden, så har man ikke længere noget cirkulære,« siger han.

Samme advarsel kom fra Erhvervs- og Byggestyrelsens direktør, Finn Lauritzen, da han forud for det politiske indgreb forklarede, hvorfor Erhvervs- og Byggestyrelsen stillede modkøbskrav, når det ødelagde muligheden for at gøre en god handel.

»Man har påpeget, at der er tale om en meget god handel, og det har vi stor sympati for. Men et godt tilbud er ikke i sig selv begrundelse for at dispensere fra cirkulæret om modkøb,« sagde han.

Men det er hans politiske chef, økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ikke enig i.

Han understreger i et skriftligt svar, at cirkulæret med krav om modkøb ikke er ændret:

»Hverken cirkulæret eller tolkningen af det er ændret. Jeg har dog i det konkrete tilfælde valgt at dispensere fra reglerne, fordi Forsvaret har oplyst, at modkøb ikke har vist sig muligt i den konkrete sag, og fordi forsvaret mener, at handelen kan fremskynde opbygning af helikopterkapaciteten i Afghanistan til gavn for vores soldater. Som det gælder med alle andre cirkulærer kan jeg som minister dispensere for cirkulærets regler, hvis tungtvejende argumenter taler for det. Det har jeg gjort i dette konkrete tilfælde for, at handlen kunne gå igennem og af hensyn til opbygning af helikopterkapaciteten i Afghanistan«, skriver ministeren. Også Brian Mikkelsen er tilfreds med, at »der er fundet en løsning, som tager hensyn til indkøbets særlige karakter«.

Reservedele reddes

Ingeniør Ida Ferlov fra Forsvarets Materieltjeneste, der i et personligt brev gjorde forsvarsminister Gitte Lillelund Bech opmærksom på konsekvenserne af modkøbskravet, er sammen med en kollega allerede rejst til USA for at redde så mange som muligt af de billige reservedele.

Ifølge kommunikationschef Anders Påskesen har man først overblik over hvilke reservedele, der kan købes, og hvilken betydning de får for troppetransport projektet, i begyndelsen af 2011.

US Navy købte de mange reservedele da EH 101 var blevet valgt som den fremtidige helikoptertype til at flyve for den amerikanske præsident. Men da projektet blev droppet i 2009, stod man med en beholdning af eftertragtede reservedele, som dansk forsvar altså nu forsøger at sikre sig en del af.