Forsvaret hvæsser kløerne: Får nye kampvogne til jul

Det danske forsvar skal have nyt grej, og denne gang indhentes isenkram af den helt store kaliber. Forsvaret har nemlig valgt at investere stort i den tyske Leopard 2A7-kampvogn.

Leopard 2A7-kampvognen bliver præsenteret hos den tyske producent Krauss-Maffei Wegman. Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse er Forsvaret nu udstyret med »den bedste kampvogn i Europa«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvaret tænkt sig at hvæsse kløerne og har derfor købt kampvogne af modellen Leopard 2A7. Glæden var da også svær at skjule, da de seks kampvogne tidligere torsdag blev vist frem hos den tyske producent, Krauss-Maffei Wegman (KMW), en af de førende producenter af militært udstyr i Europa.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) oplyser, at der er tale om indkøb af omfattende opgraderingerne af eksisterende kampvogne, som indebærer nye motorer, nye kanoner, nyt panser og ny ammunition. Ifølge planen skal de opdaterede kampvogne leveres til december i år – lige i tid til at have dem under Forsvarets juletræ – hvorefter de vil blive klargjort til foråret 2020, hvor de vil rulle ud.

FMI fortæller ligeledes, at der er blevet indkøbt 44 kampvogne af modellen. I dag koster én kampvogn omkring 57 mio. kr. ifølge et aktstykke fra Folketinget om moderniseringen af Forsvarets kampvogne, så den endelige regning for opgraderingen af de tunge leoparder frem til 2035 vil efter alt at dømme sandsynligvis løbe op i ca. 2,5 mia. kr.

I videoen nedenunder kan du se kampvognene blive afprøvet i Oksbøl.

Leopart 2A7 kampvognen er bygget over tidligere modeller af Leopard 2 fra 1970erne, baseret på de kasserede MBT-70-projekter fra 1960erne. Siden da er de kun blevet mere raffinerede og videreudviklet, og særligt den israelske Yom Kippur-krig i 1973 var afgørende i udviklingen af modellen, som den ser ud i dag.

I Danmark har Leopard-kampvognene været et yndet redskab for Forsvaret, der har investeret massivt i de massive maskiner. Model 2-vognene har således deltaget i flere missioner i kampen mod Taliban i Afghanistan, og har sågar trænet med amerikanske Apache- helikoptere.

Kampvognene er også tidligere blevet betydeligt opgraderet efter erfaringer fra Afghanistan, som Forsvarsavisen tidligere har beskrevet. Opgraderingerne inkluderer en fornyelse af sensorer, klimaanlæg, opdatering af undervognene, digitalisering og en forbedret beskyttelse.

Viggo Lemche, projektleder og seniorrådgiver ved FMI, har tidligere betegnet Leopard-kampvognen som »den bedste kampvogn i Europa«.

FMI oplyser, at det endnu ikke er planlagt, hvilke specifikke missioner eller opgaver, som kampvognene vil komme ud for.

Et tættere billede af den nye tyske Leopard 2, version A7V, der også blev vist frem hos Krauss-Maffei Wegman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.