Forsvaret forsøger igen at købe kanoner

Nyt udbud af tungt artilleri til Hæren skal gennemføres hurtigt. Dansk Folkeparti mener, at den tidligere forsvarsminister talte usandt om begrundelsen for at aflyse det tidligere udbud.

En af de sidste tre fungerende 155 mmm selvkørende haubits i den danske hær kan - måske - se frem til afløsning. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark gør nu et nyt forsøg på at anskaffe et antal artilleripjecer, 155 millimeter haubitsere, til Hæren.

Det besluttede partierne bag forsvarsforliget på et møde hos forsvarsminister Peter Christensen i går. Udbuddet skal gennemføres hurtigt, siger forsvarsministeren.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er tilfreds med, at anskaffelsen nu sættes igang, men hun mener samtidig, at begrundelsen for at aflyse forrige udbud tilbage i april var usand. Dengang lød begrundelsen for aflysningen på pengemangel. Elbit tilbød i øvrigt i april, at betalingen for nyt artilleri kunne ske fleksibelt, for at løse det påståede problem med mangel på likvider i forsvaret, hvilket Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse afviste. Marie Krarup er overbevist om, at den tidligere udbudsrunde blev aflyst af politiske grunde, fordi den israelske producent, Elbit Systems, havde vundet udbuddet. Det kunne det daværende radikale regeringsparti ikke acceptere i et valgår, mener hun.

Den radikale forsvarsordfører, Martin Lidegaard, har overfor Berlingske forklaret, at de radikale ikke vil acceptere køb af forsvarsmateriel fra virksomheder, der ikke overholder international lov. Og dér er Elbit under anklage, fordi firmaet leverer udstyr til israelske bosættelser og Israels sikkerhedsmur, der er ulovlige efter international ret.

På næste møde i forsvarsforligskredsen skal partierne godkende det nye udbud af artilleri til Danmark. Forsvarsminister Peter Christensen siger, at han som udgangspunkt ønsker udbuddet gennemført som et almindeligt udbud, altså uden at knytte nye, særlige betingelser til de virksomheder, der kan deltage.

»Der er jo partier, der har bekymringer, men mit udgangspunkt er, at det er et udbud efter de almindelige regler, og jeg lægger ikke op til, at der kommer nye krav til virksomhederne, der kan byde,« siger Peter Christensen. Forligskredsen skal se på udbuddet, inden det sendes ud til interesserede virksomheder. »Pengene er der nu, ellers havde jeg ikke sat udbuddet i gang,« siger ministeren. Det skyldes angiveligt, at den ventede udgift til reparation af en havareret helikopter i Afghanistan bliver væsentligt billigere, cirka 150 millioner kroner, end de forventede 300-400 millioner kroner.