Forsvaret får nye amerikaner-helikoptere

Som ventet bliver det den amerikanske Seahawk, der fremstilles af Sikorsky, der bliver Søværnets nye skibsbaserede helikopter.

Sådan ser en Seahawk helikopter ud. Billedet er fra den amerikanske flåde. Fold sammen
Læs mere
Foto: MC2 David Didier / Navy Visual N

Det bliver den amerikanske Seahawk produceret af Sikorsky, som skal afløse Søværnets aldrende Lynx som Danmarks fremtidige, skibsbaserede helikopter. Det besluttede kredsen af forsvarsforligspartier tidligere i dag.

Den nye helikopter blev foretrukket frem for den britiske Wildcat fra Agusta Westland. Valget af den amerikanske helikopter var ventet. Den amerikanske helikopter har længere rækkevidde og løfteevne, hvilket gør den bedre egnet til at operere over lange afstande i Arktis.

Dertil kommer, at den amerikanske helikopter fremstilles i væsentligt større antal end den britiske. Blandt andet har den amerikanske flåde bestilt flere end 300 eksemplarer, som er under levering.

Det betyder, at der er større sikkerhed for fremtidige opdateringer af den amerikanske helikopter til en lavere pris. Samtidig har det haft betydning, at Agusta Westland, der har fremstillet den danske EH101 rednings- og troppetransporthelikopter, har svært ved at levere reservedele i et tempo, som de har forpligtet sig til. Det har undergravet tilliden til, at den britiske helikopter ville komme til at flyve som forventet. Prisen for ni helikoptere er oplyst til omkring fire milliarder kroner.