Forsvaret afviser: Der er ikke stjålet sprængstof fra os i årevis

Forsvaret har ikke i de seneste fem år mistet den type højeksplosivt sprængstof, som blev anvendt i angrebene mod Skattestyrelsen og politiet.

Det har vist sig, at der er blevet brisant sprængstof ved de to seneste eksplosioner i København. På billedet har politiet afspærret efter eksplosion ved nærpolitistationen på Hermodsgade på Nørrebro i København. Foto: Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Det er usandsynligt, at det sprængstof, der i løbet af de seneste dage er blevet anvendt mod myndigheder i København, stammer fra Forsvaret.

Forsvaret har nemlig ikke i flere år mistet den type højeksplosivt sprængstof, der efter alt at dømme er anvendt i angrebene. Det oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse efter en uge med eksplosioner ved en nærpolitistation på Nørrebro og ved Skattestyrelsen på Østerbro. Begge eksplosioner var bevidste handlinger, viser politiets foreløbige efterforskning.

Som Berlingske skrev i sidste uge, vurderer eksperter, at begge eksplosioner skete med såkaldt højeksplosivt sprængstof, kendt som brisant sprængstof, der bliver brugt i stort omfang i Forsvaret.

Det samme sprængstof har ifølge DRs oplysninger været brugt ved flere af de syv andre eksplosioner, der i løbet af det seneste halve år har ramt hovedstadsområdet.

Strenge krav om kontrol

Brisant sprængstof kan ikke købes lovligt af privatpersoner. Det er samtidig underlagt strenge krav til opbevaring og registrering.

Hvis sprængstoffet er blevet stjålet i Danmark, vil det med andre ord være muligt at fastslå, hvor det mangler. Og i løbet af de seneste fem år er der ikke forsvundet brisant sprængstof fra Forsvaret, oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

»FMI har ikke registreret mistet brisant sprængstof i perioden 2015 til dags dato,« skriver presse- og kommunikationschef Svend Olaf Vestergaard i en mail til Berlingske.

Brisant sprængstof er mest udbredt i form af plastisk sprængstof og dynamit. Det sprænger med en detonationshastighed, der er højere end lydens hastighed, og skaber en chokbølge med knusende effekt.

Den kraftige eksplosion hos Skattestyrelsen på Østerbro i København kan kun være udløst af et højeksplosivt sprængstof, vurderer en specialist fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson .

Brisant sprængstof benyttes imidlertid ikke kun i Forsvaret. Det benyttes også i en række civile virksomheder i Danmark, blandt andet i byggebranchen og i nedrivningsfirmaer.

»Som det fremgår i dagspressen, er brisant sprængstof også særdeles udbredt civilt, hvor alt fra anlægsgartnere til offshore-industrien og bygge/anlægsbranchen anvender det i stort omfang,« skriver Svend Olaf Vestergaard.

Forsvundet sprængstof skal kun indberettes til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, hvis det forsvinder fra Forsvaret. Berlingske har derfor bedt PET om at oplyse, om der er indberettet forsvundet sprængstof fra nogen civile virksomheder. Berlingske afventer fortsat svar fra PET.