Forsvarer i spionsag protesterer mod lukkede døre

Det er urimeligt, at sagen om den spionage-mistænkte professor, Timo Kivimäki, skal køre for lukkede døre. Det mener hans forsvarsadvokat.

Timo Kivimäki er mistænkt for at have leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været interessante for den russiske efterretningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: PRIVATFOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om to uger indleder Retten i Glostrup sagen mod professor Timo Kivimäki fra Københavns Universitet, som står tiltalt for at have spioneret i Danmark for den russiske efterretningstjeneste. Men det er ikke i orden, at sagen kører for lukkede døre, mener Kivimäkis advokat.

- Jeg finder anklagemyndighedens anmodning om, at sagen skal køre for lukkede døre, helt urimelig og vil protestere mod begæringen på retsmødet 26. april, siger forsvarsadvokat Anders Nèmeth til Berlingske Nyhedsbureau.

Sagen kører for dobbelt lukkede døre. Det betyder, at forhandlingen om, hvorvidt selve sagen skal køre for lukkede døre, også bliver for lukkede døre.

- Det vil ske med henvisning til lovens bestemmelser om statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter, siger konstituereret statsadvokat for Københavns Vestegn og Nordsjælland, Gyrithe Ulrich, til Politiken.

Politiets Efterretningstjeneste mistænker den 49-årige professor for at have hjulpet russiske spioner i Danmark, og han tiltales for overtrædelse af Straffelovens paragraf 108, den såkaldte »milde spionparagraf«.

Ifølge anklageskriftet, som Information har fået indsigt i, er Timo Kivikämi tiltalt for at stå bag udlevering af oplysninger om »personer med tilknytning til Center for Militære Studier« til »fire russiske efterretningsofficerer«. Strafferammen for sådan en handling er fængsel i op til seks år.

Men professorens forsvarer går efter frifindelse, oplyser han til Berlingske Nyhedsbureau.

- Påstanden under den kommende hovedforhandling lyder på frifindelse. Henset til sagens specielle karakter og anklagemyndighedens anmodning om dobbelt lukkede døre, har jeg ikke umiddelbart yderligere kommentarer til faktum, siger Anders Nèmeth.