Forsvarer i omtalt drabssag: Han skulle lide – ikke dø

Det var særdeles grov vold og mishandling, men ikke drab, siger forsvarer om drabssag fra Bornholm.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 28-årig mand blev mishandlet i en skov på Bornholm i 2020.

Det er både anklager og en forsvarer enige om i Østre Landsret, som skal tage stilling til, om to brødre udsatte 28-årige Phillip Mbuji Johansen for dødsvold eller drab.

»Det handler ikke om, hvorvidt volden var særdeles grov eller havde karakter af mishandling. For det var den. Og det havde den.«

»Det handler om, om det var drab,« siger Peter Secher, der er forsvarer for den ældste bror på 26 år.

Gennem omkring et kvarter blev Phillip Johansen tæsket natten til den 23. juni sidste år. Han blev brændt, trampet på, slået og sparket, og de tiltalte brugte redskaber såsom en ildrager og en granrafte til at tæske ham.

Undervejs holdt de to-tre pauser, hvor de drak øl. Til sidst – omkring klokken 02 – efterlod de Phillip Johansen liggende på skovbunden og kørte hjem.

Han døde af sine kvæstelser, og en vicestatsobducent har i retten skønnet, at den 28-årige døde i tidsrummet mellem 03 og 05.

»Han blev efterladt i live ude i skoven, og det er i hvert fald ikke en typisk måde at begå drab på,« siger Peter Secher.

Her fremhæver han, at obduktionen viste, at ingen af de 39 læsioner, der blev fundet på liget, var dødelige. Og at den samlede mængde vold tog livet af Phillip Johansen.

En vicestatsobducent vidnede tirsdag og forklarede, at årsagen nærmere bestemt kan have været, at han blev kvalt i blod og opkast, da han lå hjælpeløs på jorden.

Det støtter ifølge forsvarer Peter Secher, at det ikke var drab.

»Sagt på jævnt dansk synes jeg, at det er helt utroligt specielt, at drabsårsagen er, at Phillip brækker næsen, at det bløder, og at han trækker det ind og ned i lungerne sammen med opkast. Og at det kun kan lade sig gøre, fordi Phillip er bevidstløs,« siger han.

Brødrene har forklaret, at de havde fået at vide af deres mor, at deres 28-årige kammerat havde udsat hende for et overgreb, og det ville de straffe ham for.

De nægter, at de ville slå ham ihjel, og derfor tilstår de alene dødsvold, der giver en lavere straf end drab. Ved Retten på Bornholm sidste år blev brødrene dømt for drab og idømt 14 års fængsel hver, men det har de anket.

Anklagemyndigheden har modanket og vil have en hårdere straf til brødrene.

Torsdag ventes Østre Landsret at afsige dom i sagen.

/ritzau/