Forsvarer: Grotesk at straffe folk for gode gerninger

Anklagemyndigheden burde slet ikke have sigtet borgere for at hjælpe flygtninge, mener advokat.

Læs mere
Fold sammen

- Hvad koster det at gøre en god gerning? Det burde være et let spørgsmål at besvare, men det skal åbenbart være svært.

Ordene kommer fra forsvarsadvokat Peter Zacher, der kritiserer anklagemyndigheden for at føre sager mod borgere, der i september sidste år fragtede flygtninge og migranter gennem landet.

Fredag valgte en dommer ved Retten i Randers at straffe en 41-årig østjyde med en bøde på 5000 kroner for at køre fem afghanere fra Flensborg til Grenaa. Men selv om Peter Zachers klient dermed slipper billigt, er advokaten ikke tilfreds.

- Der var brug for hjælp på det her tidspunkt, og min klient vælger at hjælpe. Det er en handling, der er foretaget ud fra godhed. Jeg synes, at det var en værdig handling, som ikke er værdig til straf, siger advokaten.

I retten erkendte den tiltalte, at han 8. september sidste år kørte sydpå for at hente en flygtningefamilie, efter at han i tv havde set de store grupper af flygtninge og migranter, der vandrede på de danske motorveje.

Retssagen mod den østjyske mand er den første af en stribe sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring 7.-9. september.

Ifølge myndighederne betegnes et lift af den art som en overtrædelse af udlændingelovens § 59 - også kaldet "den milde" paragraf for menneskesmugling.

Blandt de sigtede er debattør og forfatter Lisbeth Zornig Andersen, der 7. september gav en syrisk familie et lift nordover fra Rødbyhavn.

/ritzau/