Forsvarer: Er retssag tak for toppost

Forsvareren for ROJ TV vil have belyst, om Anders Fogh fik toppost i Nato som tak for retssag.

Forsvareren for selskaberne bag ROJ TV, Bjørn Elmquist, vil under sagen have belyst, om sagen mod tv-stationen er blevet rejst for at sikre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) posten som Natos generalsekretær.

Det kom frem, da forsvareren tirsdag i Københavns Byret fremlagde, hvilke temaer han mener skal belyses under sagen.

ROJ TV står tiltalt for at yde støtte til en terrororganisation ved at være talerør for den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der står på både EU's og USA's terrorliste.

- Det er nogle politiske aspekter, som vi bliver nødt til at få belyst under sagen. Det har fra flere sider være hævdet, at Danmark blev nødt til at rejse denne sag, hvis Anders Fogh skulle have topposten i Nato, sagde Bjørn Elmquist i retten.

- Jeg vil ønske, at retssagen her kan be- eller afkræfte disse udsagn, som er meget ubehagelige, sagde forsvarsadvokaten.

Sagen kommer dog først og fremmest til at handle om, hvorvidt PKK er en terrororganisation, og om ROJ TV driver propaganda for bevægelsen.

- At stå på en liste som terrororganisation er ikke tilstrækkeligt. Domstolen skal selv tage stilling til, om der er tale om en terrororganisation. EU's terrorlister er ved flere lejligheder blevet underkendt og ændret, sagde Bjørn Elmquist i retten.

Han vil desuden under sagen lægge vægt på, at Radio- og TV-nævnet tre gange har undersøgt, om ROJ TVs sendetilladelse kunne inddrages - og hver gang nået frem til, at det kunne den ikke.

- Radio- og Tv-nævnet har tre gange vurderet, at ROJs indslag svarer til dem, som DR og TV2 bringer, sagde han i retten.

Desuden vil forsvareren under de 24 retsdage, forsøge at påvise, at der ikke er ægte demokrati eller ytringsfrihed i Tyrkiet.

/ritzau/