Forsvarer beder om betinget straf for terror-millioner

Stor uenighed i straffesag om støtte til PKK. Direktør står til fængsel i otte år, mener anklagere.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist kalder det forrykt, såfremt hans klient får ubetinget fængsel for at have overført 29 millioner kroner til PKK, Kurdistans Arbejderparti. Det har han sagt tirsdag i Østre Landsret. Dommen afsiges onsdag eftermiddag (arkivfoto). Scanpix/Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået så lang tid, siden en direktør i et mindre firma sendte millioner af kroner til PKK, at han bør slippe for at komme i fængsel.

Det er budskabet fra mandens forsvarer i Østre Landsret tirsdag.

Her skal nævninger og dommere finde ud af, hvad overførsel af 29 millioner kroner til PKK, Kurdistans Arbejderparti, skal koste.

Lovovertrædelsen fandt sted for 9-10 år siden, nemlig i 2006 og 2007. Derfor bør straffen til den 49-årige mand gøres betinget, lyder det fra advokat Bjørn Elmquist.

- Han skal ikke rives ud af sin hverdag med sin familie efter 10 år. Det ville være forrykt, hvis det skulle ske, siger han.

Derimod har anklagerne krævet en straf på ubetinget fængsel i otte år for finansiering af terror.

Tilbage i 2006 var den 49-årige mand på besøg i det nordlige Irak. Der findes et fotografi af ham stående med en Kalashnikov-riffel foran en statue af en af PKK's grundlæggere. Desuden har han været i selskab med en topfigur i bevægelsen, Murat Karayilan.

- Selv om han har rystet hænder med Karayilan, har der været udpræget passivitet hos myndighederne, bemærker advokat Elmquist.

Millionerne gik i første omgang til den kurdiske tv-station Roj TV, men den 49-årige var klar over, at han dermed støttede PKK, har landsretten slået fast.

Dengang for 9-10 år siden var der uklarhed om rækkevidden af forbuddet mod finansiering af terrorisme, påpeger forsvareren som yderligere en formildende omstændighed.

Desuden bør landsretten frifinde ham for udvisning. Tyrkiet er ikke en retsstat, og endvidere er der mangelfulde oplysninger fra udlændingemyndighederne, argumenterer Elmquist.

Direktøren bor med sin familie i Malmø og arbejder i Danmark. Hver dag viser han sin danske opholdstilladelse til kontrollørerne på grænsen. Men anklagerne siger, at den 49-årige ikke har lovligt ophold i Danmark.

Østre Landsret afsiger dom onsdag eftermiddag.

/ritzau/