Forstå de nye retningslinjer: Hvornår er du nærkontakt til en coronasmittet?

Myndighederne har strammet retningslinjerne for nære kontakter til. Se her, hvad du skal være ekstra opmærksom på ifølge den opdaterede vejledning.

Sundhedsstyrelsen er kommet med en tilføjelse til definitionen af nære kontakter, samt nye anbefalinger, hvis man har været tæt på en person, der er smittet med covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens vi går juletiden i møde, har Sundhedsstyrelsen lavet ændringer i definitionen af et corona-begreb, der nok har givet anledning til mange hovedbrud.

Hvem bør man mødes med? Og hvor mange?

Sundhedsstyrelsen har opdateret deres retningslinjer, der rummer en fornyet definition af »nærkontakter«.

Nære kontakter til en smittet er vigtig viden for Styrelsen for Patientsikkerhed, når de skal opspore smittespredningen.

I den nye definition af nærkontakter, skriver Sundhedsstyrelsen, at nærkontakter omfatter:

Alle, der bor sammen med en, der er testet positiv for covid-19.

Alle, der har haft direkte fysisk kontakt – eksempelvis kram – eller direkte kontakt til »smittefarlige sekreter« såsom host eller nys fra en, der er testet positiv.

Den ny tilføjelse er alle, der har været inden for en afstand af to meter i mere end 15 minutter med en person, der er testet positiv i en af følgende situationer:

  • Aktiviteter med kraftig udånding som sang, høj tale eller råb.
  • Aktiviteter, der indebærer fysisk anstrengelse.
  • Ophold i lukkede rum med dårlig ventilation eller manglende udluftning.

En vis del af retningslinjerne er stadig overladt til personers egen fornuft og vurdering.

Opfylder man kriterierne, skal man lade sig teste, og indtil man får svar på testen, skal man opføre sig som om, at man er smittet. Det betyder, at man skal gå i selvisolation, være særligt opmærksom på hygiejne og sørge for at blive testet – to gange.

Der kan derfor være tale om en bred vifte af situationer, hvad end det er på arbejdspladsen, i sportsklubber, biografer og teatre mv..

»Når man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man går i selvisolation med det samme, fordi der er en øget risiko for, at man er smittet, og det er afgørende for os alle, at man undgår at sprede smitten til andre. Derefter skal man have taget to test på bestemte tidspunkter,« siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Har man været tæt på en smittet, men ikke haft »nærkontakt« ud fra Sundhedsstyrelsens nye definition, anbefaler styrelsen, at man stadig tager en screeningtest. Helene Probst nævner eksemplet, hvor man sidder på kontor sammen i et mødelokale.

»Vi anbefaler det for at undgå, at der er smitte, som vi ikke opdager.«

Har man været tæt på smittet, men uden at være i nærkontakt, skal man ikke gå i selvisolation, men være ekstra opmærksom på de generelle anbefalinger som fysisk afstand, god håndhygiejne, hosteetikette, symptomer og i øvrigt vise »særligt hensyn« til personer, der er i risikogruppen.