Forsoningsmøde endte uden enighed

Ministeren har »pyntet« på landbrugspakkens regnskab. Det fastholder én af kritikerne af regnskabet efter møde med ministeren.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mødtes fredag med flere af de forskere, som føler, at deres tal er blevet brugt forkert i forbindelse med udarbejdelsen af regeringens landbrugspakke. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjældent har et kaffemøde i dén grad haft offentlig opmærksomhed. To forskeres besøg hos miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i går blev fulgt af kamerahold og journalister efter den seneste uges heftige debat om regeringens landbrugspakke, der af kritikere er blevet beskyldt for at være langt mindre miljøvenlig, end ministeren har givet udtryk for.

Men selv om der var lagt op til forsoning på Slotsholmen i København, var parterne ikke kommet hinanden meget nærmere efter mødet.

»Man kan regne, som regeringen gør. Men jeg vil fastholde min kritik af, at regeringen ikke har forklaret, hvorfor man har fremlagt tallene på den måde og regnet tre foregående år ind i ét år. Og jeg fastholder, at jeg ikke ville regne sådan,« lød det fra professor Jørgen E. Olesen, sektionsleder for Vand og Klima ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, der efter gårsdagens møde fastholdt, at regeringen har »pyntet« på regnskabet.

Jørgen E. Olesen var én af de eksperter, der i søndagens Berlingske kritiserede regeringens regnestykke bag landbrugspakken for at være et skønmaleri. Især kritiserede han, at embedsfolk har lagt flere år sammen i regnskabet for landbrugspakken, så resultatet på bundlinjen allerede er et grønt plus i år. Samtidig har han tilføjet, at landbrugspakken samlet set er en god idé for miljøet, fordi den også indebærer en ny form for regulering af landbruget.

Den anden forsker på mødet var Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet. Han har været hovedforfatter på flere af de rapporter, der ligger til grund for regeringens beregninger og har tidligere fortalt, at han ikke kunne genkende sine tal i disse. Han forlod dog mødet med en bedre forståelse:

»Ja, jeg blev da klogere på nogle af beregningerne. Vi fik en udmærket detaljeret gennemgang,« lød det efter mødet.

Men blev I enige om, hvilke metoder der er de rette?

»Formålet med mødet var ikke at nå til enighed. Vi har udvekslet synspunkter, vi fik et dybere indblik i deres beregninger, og jeg håber da, at ministeriet blev klogere på vores synspunkter omkring usikkerheden ved deres tal,« sagde Poul Nordemann Jensen.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ønskede i går ikke at kommentere forskernes udtalelser.

Tirsdag skal seks forskere, herunder Jørgen E. Olesen, ved en høring forklare Folketingets Miljøudvalg, hvordan de ser på regeringens regnestykke. Landbrugspakken skal efter planen behandles i Folketinget torsdag.

Forinden, søndag aften, mødes forligsparterne for at drøfte pakken – et møde, der er kommet i stand efter de Konservatives kritik af regnestykket. De Konservative kræver yderligere kompenserende, miljøvenlige tiltag for at modsvare de huller, partiet mener, der er i landbrugspakken.