Forsøg på vej med HPV-vaccine til mænd

Eksperter anbefaler at undersøge muligheden for en pilotafprøvning af et HPV-vaccinationstilbud til unge mænd, der er tiltrukket af mænd.

Eksperter anbefaler nu at undersøge muligheden for en afprøvning af et HPV-vaccinationstilbud til mænd Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge mænd, der er er tiltrukket af mænd, kan fremover måske blive tilbudt en HPV-vaccination, som kan beskytte dem mod en stribe bestemte kræftsygdomme, der er i hastig vækst.

Sådan tegner et fremtids-scenarie for indsatsen for at forebygge kræft i Danmark.

I et fagligt oplæg fra Sundhedsstyrelsen til en ny kræfthandlingsplan anbefaler eksperter således at undersøge muligheden for en pilotafprøvning af et HPV-vaccinationstilbud til unge mænd, der er tiltrukket af mænd.

I forvejen tilbydes piger en vaccination for at beskytte dem mod kræft i livmoderhalsen, som skyldes en HPV-infektion. Men der er også en stribe andre kræft-sygdomme, der kædes sammen med HPV, bl.a. kræft i mund, svælg, der ses både hos mænd og kvinder samt kræft i penis og endetarmsåbningen.

Et delstudie af et stort, international lodtrækningsstudie har vist, at der kan være en beskyttende effekt af en HPV-vaccine blandt mænd mellem 16 og 26 år, som svarer til effekten hos piger.

Ifølge det faglige oplæg kan det derfor relevant også at undersøge mulighederne i en dansk sammenhæng. Udfordringen ved et vaccinationstilbud til mænd vil dog være at identificere den gruppe, hvor forebyggelsesperspektivet er størst, »nemlig drenge, der senere springer ud som mænd, der har sex med mænd«, konstateres det.

Derfor kan det være en god idé

I Kræftens Bekæmpelse er vurderingen, at mænd, der har sex med mænd, har en højere risiko for at få kræft i endetarmsåbningen, som følge af en HPV-infektion.

»Derfor kan det være en god idé at lave en pilotafprøvning af HPV-vaccinen til unge mænd, der er tiltrukket af mænd. Det svære og interessante bliver, hvordan man vil identificere de unge mænd, som skal tilbydes HPV-vaccinen,« mener forebyggelseschef Mette Lolk Hanak.

I rapporten fra Sundhedsstyrelsen fremhæves det, at incidensen af kræft i mund og svælg er femdoblet siden 1977 hos både mænd og kvinder, og sygdommen er fortsat ca. tre gange så hyppig hos mænd.

Siden 2001 er der set en stigning i antallet af tilfælde af peniskræft, og over en tyveårs periode er incidensen af kræft i endetarmsåbningen steget betydeligt. Hos HIV-positive og mænd, der har sex med mænd, er forekomsten af kræft i endetarmsåbningen 30-40 gange højere end i den øvrige befolkning.

Der er årligt i Danmark ca. 35 potentielt forebyggelige tilfælde af kræft i endetarmsåbningen hos mænd, skønnes det.